Ga naar de inhoud
'Niet voldoende bestreden'

Instagram broedplaats voor pedofiele netwerken, zeggen onderzoekers

Foto ter illustratie. Beeld © Alamy Limited

Pedofielennetwerken hebben op Instagram vrij spel, stelt The Wall Street Journal. De Amerikaanse krant deed onderzoek naar de netwerken waarin materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld en verkocht. Het sociale medium bestrijdt pedofiel materiaal niet voldoende, erkent moederbedrijf Meta.

De onderzoekers van de universiteiten Stanford en Massachusetts Amherst stellen dat het algoritme van Instagram gebruikers zoveel mogelijk materiaal aanbiedt binnen zijn of haar interessegebied.

Daardoor worden gebruikers die beelden van kindermisbruik opzoeken, al gauw doorverwezen naar steeds meer profielen die soortgelijke beelden delen op het sociale medium.

Nieuwe accounts

Voor het onderzoek maakten de onderzoekers nieuwe accounts aan, die ze gebruikten om specifieke hashtags op te zoeken. Voorafgaand aan het onderzoek hadden ze hashtags geïdentificeerd die werden gebruikt door profielen van mensen die kindermisbruik promoten en profielen van mensen die dergelijk materiaal opzoeken.

Veel
Lees ook:
Veel pedojagers actief op social media: 'Politie doet te weinig'

Nadat de onderzoekers een paar profielen hadden bezocht, werden hun accounts overspoeld met materiaal dat kinderen seksualiseert en links die doorverwijzen naar externe websites waar materiaal van kindermisbruik wordt verhandeld.

Opstapje

De onderzoekers noemen Instagram 'een opstapje naar plekken op het internet waar expliciet materiaal van kindermisbruik wordt aangeboden'.

Ze onderzochten ook andere socialemediaplatforms, maar Instagram sprong er bovenuit wat betreft mensen die elkaar vinden om te handelen in materiaal van kindermisbruik.

Materiaal blokkeren

Moederbedrijf Meta stelt dat het er alles aan doet om materiaal van kindermisbruik en gebruikers die dat verspreiden te blokkeren. Er is bijvoorbeeld een speciale werkgroep opgezet die zich op het probleem richt.

Meeste
Lees ook:
Meeste pedofielen keuren seks met kinderen af: 'Staat zo ver bij mij vandaan'

In de afgelopen twee jaar zijn volgens Meta 27 pedofielennetwerken offline gehaald. Toch blijven er veel netwerken over op het sociale medium. Volgens The Wall Street Journal zeggen huidige en voormalige medewerkers van Meta dat er honderdduizenden tot miljoenen accounts op Instagram zijn die alleen profielen volgen die materiaal van kindermisbruik promoten.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl