Ga naar de inhoud
In afwachting van wetten

VS en EU willen gedragscode voor bedrijven die AI ontwikkelen

Margrethe Vestager (links) vandaag naast de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. Beeld © AFP

De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze zich aan een gedragscode houden tegen de mogelijk schadelijke gevolgen van kunstmatige intelligentie (AI). De EU werkt weliswaar aan wetgeving voor AI, maar die kan nog jaren op zich laten wachten.

De ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan. Dat zei Eurocommissaris Margrethe Vestager vandaag tijdens een overleg in Zweden tussen de EU en de Verenigde Staten. Daar stonden veel technologische kwesties op de agenda. 

Eerste versie

De wetgeving gaat 'op zijn vroegst pas over tweeënhalf tot drie jaar in', zei Vestager. "Dat is natuurlijk veel te laat." De Deense Eurocommissaris, die over digitalisering in de EU gaat, denkt dat een conceptversie van de vrijwillige gedragscode voor AI-bedrijven 'binnen een paar weken' klaar kan zijn. De EU en de VS werken samen aan die eerste versie, zei Vestager

ChatGPT-app
Lees ook:
ChatGPT-app nu ook beschikbaar voor Nederlandse iPhones

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei vandaag in Zweden dat overheden de 'gigantische urgentie' voelen om in actie te komen op het vlak van AI.

Akkoord met Google

Onlangs zei Eurocommissaris voor industrie Thierry Breton dat het dagelijks bestuur van de EU werkt aan een AI-akkoord met Alphabet, het moederbedrijf van Google. Dat akkoord moet voorkomen dat de technologie ontspoort zolang de Europese regels nog in de maak zijn.

De laatste maanden presenteren techbedrijven steeds geavanceerdere AI-platforms, aangejaagd door de introductie van chatbot ChatGPT en het achterliggende taalmodel GPT van OpenAI. Het chatprogramma is in staat op basis van enkele aanwijzingen complete teksten te schrijven die amper te onderscheiden zijn van mensenwerk. Microsoft lift mee op dat succes met miljardeninvesteringen in OpenAI en ondertussen komt Google met zijn eigen tegenhangers.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl