Ga naar de inhoud
Helft marktaandeel

Netflix blijft populairste streamingdienst, Videoland op plek 2

Beeld © ANP / Laurens van Putten

Netflix is nog altijd verreweg de populairste streamingdienst in Nederland. Volgens cijfers van marktonderzoeker GfK heeft de film- en seriedienst in een jaar tijd zijn leidende positie zelfs verstevigd. Het platform werd in april ongeveer 70 miljoen keer bezocht, een groei van 10 miljoen. Dat is bijna de helft van alle streams in Nederland. Ook Videoland groeide door en bezet de tweede plek.

Gemiddeld gebruikt elke Nederlander nu twee verschillende streamingdiensten. Er komen steeds meer opties bij. Zo werden Viaplay en HBO Max vorig jaar beschikbaar. 'Nieuwsgierigheid en introductiecampagnes' bezorgden de twee nieuwe spelers toen meteen al een fors marktaandeel van een vijfde, maar dat is alweer gedaald tot 12 procent. HBO Max kende ondanks het succes van de serie The Last of Us de grootste krimp, van 12 procent naar 5 procent.

Jongeren kiezen Disney+

Nederlanders combineren een abonnement het vaakst op Netflix en Videoland, onderdeel van RTL. Ouderen kiezen naast Netflix het vaakst voor Viaplay erbij, jongeren voor Disney+. Ook deze streamingdienst werd het afgelopen jaar minder populair. Viaplay, waar onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen zijn te zien, bleef nagenoeg gelijk.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse Netflix-gebruikers kunnen mail verwachten: account delen kost vanaf nu extra geld

In totaal keken zo’n 8 miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder vorige maand online naar films en series, goed voor ruim de helft van het land. Streamingdiensten zijn het populairst onder jongeren, van 13 tot 34 jaar. Van hen maakt 64 procent gebruik van een streamingdienst.

Netflix krijgt er steeds meer concurrenten bij en ziet het aantal abonnees wereldwijd niet meer constant groeien. Deze week kondigde de dienst aan dat mensen die hun account willen delen met iemand op een ander adres, 3,99 euro per maand meer moeten gaan betalen.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse film Faithfully Yours met Elise Schaap en Bracha van Doesburgh is wereldwijde Netflix-hit