Ga naar de inhoud
Vaak mist privacystatement

Bijna een op de drie websites schendt privacywet, blijkt uit steekproef

Beeld © Getty

Bijna 30 procent van de websites heeft het privacystatement op hun site niet op orde. Dat meldt Stichting AVG na een steekproef onder bijna 1400 Nederlandse websites.

Het gaat om een steekproef onder uiteenlopende organisaties in tien verschillende branches, vijf jaar na invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Deze AVG stelt wettelijke eisen aan de bescherming van persoonsgegevens. Stichting AVG helpt verenigingen om daaraan te voldoen.

Eerste
Lees ook:
Eerste AVG-boete in Nederland voor gluren in patiëntendossier Barbie

Een privacystatement op een site laat bezoekers van die site weten wat er precies gebeurt met de persoonlijke gegevens die ze er invullen.

De steekproef laat zien dat bijna 30 procent van de organisaties geen privacybeleid op hun website heeft staan. Soms zijn die voorschriften bovendien niet erg makkelijk toegankelijk gemaakt.

Scholen en horeca

Vooral kleinere financiële dienstverleners, scholen en horecagelegenheden zouden minder goed scoren, meldt Stichting AVG. Organisaties in de zorg en de makelaardij doen het dan weer wel goed.

Maarten Roelfs, voorzitter van Stichting AVG, noemt het ontbreken van een privacystatement vijf jaar na de invoering van de AVG een zorgwekkende ontwikkeling. "Een privacystatement is essentieel om transparantie en vertrouwen tussen organisaties en consumenten te bevorderen. Consumenten hechten steeds meer waarde aan goede omgang met hun persoonsgegevens", aldus Roelfs.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl