Ga naar de inhoud
'Ongekend'

Consumentenbond dreigt met rechtszaak tegen Google om privacy

Foto ter illustratie. Beeld © Anadolu Agency

Google verzamelt volgens de Consumentenbond en Stichting Bescherming Privacybelangen (SBP) op illegale manieren gegevens van mensen. De organisaties vragen Google om hier per direct mee te stoppen en alle Nederlandse gebruikers een schadevergoeding te betalen.

Doet het bedrijf dit niet, dan volgt een rechtszaak, dreigen de twee belangenclubs. In maart kreeg de Consumentenbond in een vergelijkbare zaak tegen Facebook al gelijk van de rechtbank van Amsterdam.

'Overtredingen ongekend'

SBP-voorzitter Ada van der Veer zegt dat de overtredingen van Europese en Nederlandse privacywetten door Google ongekend zijn. "Vrijwel iedereen in Nederland wordt erdoor geraakt", voegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar toe.

Het gaat bij de privacyproblemen onder meer om locatiegegevens en data over online-activiteit die Google bijhoudt. "Zelfs wanneer gebruikers de instellingen zodanig hebben aangepast dat daaruit blijkt dat zij deze informatie niet willen delen", zeggen de organisaties.

Recordboete
Lees ook:
Recordboete voor Facebookmoeder Meta om overtreden privacyregels

Een woordvoerder van Google zegt de privacyklachten zeer serieus te nemen en SBP afgelopen september om meer details te hebben gevraagd. Volgens hem is daar geen reactie op gekomen.

De Consumentenbond en SBP roepen consumenten op om zich bij de schadeclaim aan te sluiten, om zo sterker te staan in hun zaak. Iedereen die vanaf 1 maart 2012 op enig moment producten of diensten van Google heeft gebruikt en in Nederland woonde komt volgens de organisaties in aanmerking.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl