Ga naar de inhoud
Autohacks

Autodiefstallen door TikTok: Hyundai en Kia schikken voor 200 miljoen

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Automerken Hyundai en Kia trekken tot 200 miljoen dollar uit voor het vergoeden van slachtoffers van een reeks autodiefstallen in de VS. Nadat er op TikTok filmpjes waren verschenen met uitleg voor criminelen werden de wagens massaal gehackt en gestolen.

In de TikTok-filmpjes was te zien hoe modellen gemaakt tussen 2015 en 2019 eenvoudig te hacken en te stelen waren. Vorig jaar werden er in de VS daardoor bijna twee keer zo vaak Hyundai- en Kia-voertuigen gestolen als wagens van andere fabrikanten.

Jonge daders

De daders van de diefstallen zijn vaak tieners, soms zelf zo jong dat ze nog niet eens een auto mogen besturen, meldde de politie eerder aan CNBC. Het stelen van de auto zou slechts 30 seconden kosten en er is alleen een USB-kabel voor nodig.

TikTok zette eerder al een waarschuwing bij dit soort filmpjes. De Zuid-Koreaanse autobouwers schikken nu in een aantal rechtszaken over de diefstallen. Een rechter moet de deal nog wel goedkeuren. Het bedrag voor de schikkingen kan dus in de honderden miljoenen dollar lopen.

Andere software in Nederland

Voor ruim 8 miljoen Kia's en Hyundai's in de VS komt een update beschikbaar die de problemen moet verhelpen.

Nederlanders hoeven zich geen zorgen te maken dat ze extra risico lopen, zeiden de automerken eerder al. In Europa wordt namelijk andere software gebruikt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update