Ga naar de inhoud
Na webversie

ChatGPT ook beschikbaar op iPhone

ChatGPT is beschikbaar voor iPhones Beeld © ANP / AP

OpenAI brengt chatbot ChatGPT voor het eerst uit op de iPhone. In de Verenigde Staten is het populaire AI-systeem voortaan te downloaden in de App Store van Apple. Binnenkort moet de appversie ook beschikbaar worden in andere landen. Ook een Android-versie volgt nog, zegt OpenAI.

ChatGPT gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om logisch klinkende teksten te schrijven. In korte tijd baarde het systeem veel opzien door teksten te creëren die lastig te onderscheiden zijn van werk van mensen.

OpenAI is in 2015 opgericht door een paar grote namen uit de techwereld, onder wie Tesla-topman en Twitter-eigenaar Elon Musk en Reid Hoffman, mede-oprichter van LinkedIn. Microsoft heeft miljarden in de onderneming gestoken. OpenAI heeft niet alleen ChatGPT ontwikkeld, maar ook de verbeterde versie GPT-4 en beeldenmaker DALL-E.

Chatbot
Lees meer:
Chatbot is populair: 1,5 miljoen Nederlanders gebruikten ChatGPT

'Kansen en bedreigingen' voor onderwijs

ChatGPT is sinds november vrij beschikbaar als webversie. Al snel bleek dat onder meer scholieren en studenten de chatbot creatief inzetten, bijvoorbeeld om boekverslagen voor hen te schrijven.

In antwoord op kamervragen stelde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (digitalisering) eerder dat het gebruik van kunstmatige intelligentie, waaronder chatbots, zowel kansen als bedreigingen biedt voor het onderwijs. Ze ziet hoe AI kan worden ingezet om fraude te plegen, maar volgens haar ziet het kabinet ook de positieve waarde omdat 'systemen de potentie hebben om efficiëntie en productiviteit te verbeteren'.

De topman van OpenAI, Sam Altman, was eerder deze week nog in het nieuws. Hij noemde het essentieel dat overheden regels stellen voor de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Razendsnelle ontwikkeling

Altman deed zijn uitspraken tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres. Politici hadden hem en enkele andere techbazen gevraagd te getuigen omdat zij zich zorgen maken over de ontwikkeling van AI, die de laatste maanden razendsnel gaat. Ze vrezen dat de zelflerende software de economie in de war kan sturen en het democratische bestel kan verstoren.

Bekijk ook: AI is al op meer plekken dan je denkt.

02:20
Zeg je kunstmatige intelligentie, dan denk je aan ChatGPT en apps die kunstige selfies kunnen maken. Toch doet 16 procent van de Nederlandse bedrijven al iets met AI. Verslaggever Harm Teunis ging op zoek naar voorbeelden.