Ga naar de inhoud
Strenge AI-regels op komst

Google-chatbot Bard nog niet naar EU: 'We willen het goed doen'

Google Bard ondersteunt binnenkort wel Nederlands.

Google Bard, de chatbot die met kunstmatige intelligentie vragen beantwoordt, werkt voorlopig niet in Nederland en de rest van de EU. Google is wel van plan Bard in Europa te lanceren, maar het bedrijf wil er eerst zeker van zijn dat de chatbot zich houdt aan 'lokale normen' en regels.

Google breidde deze week de beschikbaarheid van zijn nieuwe chatbot Bard, een concurrent van het populaire ChatGPT, uit naar 180 landen en gebieden. Maar op die lijst staat geen enkel EU-land. Google toonde woensdagavond wel een lijst met talen die Bard binnenkort ondersteunt, waaronder ook Nederlands. Maar wanneer Bard in de EU wordt gelanceerd, is volgens een Google-woordvoerder niet duidelijk. "Ik heb geen indicatie van wanneer dat gebeurt."

Google-ceo Sunder Pichai zegt tegen Duitse media dat er 'meerdere factoren' een rol spelen. "Een dienst als Bard willen we aanpassen aan de lokale omstandigheden en alles meteen goed doen."

Het is de vraag of de chatbot zich aan alle EU-regelgeving houdt. "We willen er zeker van zijn dat we de lokale normen en de sociale stemming juist inschatten", aldus Pichai. "Regelgeving verschilt per land. Er is meer werk te doen en we zijn vastbesloten om het voor elkaar te krijgen."

Concurrentie van Microsoft en ChatGPT

Bard kan met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) in natuurlijk taalgebruik vragen van gebruikers beantwoorden. De dienst kan ook op verzoek teksten, afbeeldingen en programmeercodes produceren. De chatbot werd in maart in de eerste Engelstalige landen uitgebracht en ondersteunt sinds deze week behalve Engels ook Koreaans en Japans.

Bard is het antwoord van Google op de snelle opkomst van ChatGPT van OpenAI, een bedrijf waar Microsoft miljarden in heeft gestoken. Microsoft voegde vervolgens een chatbot met de OpenAI-technologie toe aan zijn zoekmachine Bing.

Google presenteerde woensdagavond allerlei nieuwe AI-functies, waaronder een 'experimenteel' AI-blok boven de zoekresultaten.

EU werkt aan strenge AI-regels

Dat Google de AI-chatbot nog niet in EU aanbiedt, heeft deels te maken met de strenge privacywetgeving in de EU. In april was ChatGPT enkele weken verboden in Italië wegens schendingen van de privacywet. OpenAI deed daarna meerdere aanpassingen, waarna het verbod weer werd opgeheven.  

Bovendien wil de EU als eerste ter wereld strenge AI-regelgeving gaan invoeren. Europarlementariërs zeiden donderdag dat deze speciale regelgeving voor AI, waaraan al langer wordt gewerkt, verder moet worden aangescherpt. Ze willen ook dat er strengere regels voor chatbots als ChatGPT en Bard gaan gelden. Als het Europees Parlement komende maand instemt, beginnen de onderhandelingen over de AI-regels met de EU-landen. Mogelijk is er eind dit jaar een akkoord.

De snelle ontwikkeling van AI heeft geleid tot grote zorgen, onder meer over het verspreiden van desinformatie en propaganda en mogelijk grootschalig verlies van banen. 

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl