Ga naar de inhoud
Sociale media

Brit bekent grote hack bij Twitter in 2020: 'Spoor van vernieling achtergelaten'

Een 23-jarige Britse hacker heeft toegegeven dat hij in 2020 betrokken was bij het inbreken in de systemen achter Twitter. Daardoor konden hij en enkele handlangers de controle over meerdere accounts overnemen. Onder meer politicus Geert Wilders werd daar de dupe van.

De hacker Joseph James O’Connor, die online de naam PlugwalkJoe gebruikte, was in 2021 opgepakt in het Spaanse Estepona. Eind april leverde Spanje hem uit aan de VS. Na zijn bekentenis hoort hij op 23 juni wat zijn straf wordt. Hij zou enkele tientallen jaren gevangenisstraf kunnen krijgen.

Als onderdeel van een schikking heeft de Brit beloofd dat hij afstand doet van bijna 800.000 dollar aan opbrengsten, omgerekend ruim 729.000 euro. Ook moet hij slachtoffers schadeloos stellen. 

"O'Connor heeft een indrukwekkend spoor van vernieling achtergelaten", zei de Amerikaanse aanklager Ismail J. Ramsey. "Hij viel zijn slachtoffers lastig, bedreigde en perste ze af, waarbij hij aanzienlijke emotionele schade aanrichtte", aldus assistent-procureur-generaal Kenneth Polite.

Oproepen bitcoins over te maken

In juli 2020 wisten O'Connor en anderen toegang te krijgen tot programma's die Twitter gebruikte om het platform te beheren. Ze konden de controle over accounts overnemen en anderen toegang geven tot die accounts. Die toegang boden ze ook tegen betaling aan anderen aan. Ook gebruikten ze de toegang om anderen op te lichten.

Zo verschenen er oproepen om bitcoins over te maken op de profielen van bedrijven als Apple en Uber en van prominenten als de toenmalige presidentskandidaat Joe Biden, zakenmensen als Bill Gates, Jeff Bezos en Michael Bloomberg, rapper Kanye West en miljardair Elon Musk.

Twitter
Lees ook
Twitter gaat inactieve accounts verwijderen: 'Aantal volgers kan dalen'

Dreigen met delen naaktfoto's

O'Connor had eerder ook toegang weten te krijgen tot het Snapchat-account van actrice Bella Thorne. Hij dreigde naaktfoto's van haar te publiceren. Om hem dat wapen uit handen te nemen, publiceerde zij toen zelf de naaktfoto's. De hacker drong in 2020 het TikTok-account binnen van Addison Rae Easterling, die met bijna 89 miljoen volgers een van de populairste gebruikers is.

O'Connor wordt ook gestraft omdat hij de politie meerdere keren naar het huis van een minderjarige gestuurd heeft door zich voor te doen als dat kind en valse meldingen te doen. Verder heeft hij geld gestolen bij een bedrijf dat handelt in virtueel geld.

Twitter
Lees ook:
Twitter komt deels terug op betaalregels voor bedrijven
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl