Ga naar de inhoud
Manipulatie van streams

Spotify verwijdert tienduizenden AI-liedjes met nepluisteraars

Spotify heeft tienduizenden liedjes die met kunstmatige intelligentie (AI) waren gecreëerd verwijderd. Gebruik van AI voor het maken van muziek is op zichzelf niet verboden door de streamingdienst, maar Spotify greep in omdat de luistercijfers van de AI-nummers werden gemanipuleerd.

De verwijderde nummers waren geüpload via het bedrijf Boomy, dat gebruikers met behulp van AI 'binnen enkele seconden' liedjes laat genereren en die laat uploaden naar verschillende streamingplatforms. Hoe vaker de tracks worden beluisterd, hoe meer ze er aan kunnen verdienen. Spotify schrapte zo'n 7 procent van de nummers die via Boomy waren geüpload, meldt de Financial Times. 

De Boomy-nummers werden verwijderd op de verdenking van manipulatie van de streamingcijfers. Daarbij doet software zich voor als menselijke luisteraars, om zo de royalty-vergoedingen op te krikken. Spotify bevestigt tegenover de krant een deel van het Boomy-materiaal te hebben verwijderd.

Boomy zegt 'tegen elke vorm van manipulatie of kunstmatige streaming' te zijn. Het bedrijf is in gesprek met Spotify over het herstel van een deel van de catalogus. Volgens de startup hebben de gebruikers in totaal ruim 14 miljoen nummers gecreëerd. 

Muziekindustrie ziet AI-bui hangen

In de muziekindustrie groeien de zorgen over zowel de opmars van AI voor de creatie van muziek als de manipulatie van de systemen van streamingplatforms. Dagelijks worden meer dan honderdduizend nieuwe nummers toegevoegd aan diensten als Spotify. Muziekgigant Universal Music had de verdachte streamingactiviteiten van de Boomy-nummers gerapporteerd bij Spotify, schrijft de FT.

Een Universal-topman zei vorige week nog bezorgd te zijn over de 'explosieve ontwikkeling van AI'. Die leidt volgens hem tot nieuwe juridische kwesties, omdat de software die muziek kan creëren is getraind met bestaand auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Universal riep muziekdiensten onlangs op om AI-systemen van hun platforms te weren. Die oproep deed het bedrijf nadat een nummer dat met AI de stemmen van Drake en The Weeknd nabootste viral was gegaan.

Spotify
Lees ook
Spotify passeert grens 500 miljoen gebruikers: 'Grotere groei dan verwacht'

'Spotify beter in detectie manipulatie'

Zowel het gebruik van AI voor muziekcreatie als het 'kopen van streams' is op zich niet nieuw, maar beide problemen zijn de afgelopen maanden flink toegenomen. Tal van websites adverteren met de mogelijkheid om voor een paar dollar duizend Spotify-streams te kopen.

Spotify-topman Antoine Monin zei onlangs tegen Bright dat het bedrijf de laatste tijd steeds beter is geworden in het detecteren van manipulatief gedrag. "We hebben geïnvesteerd in technologie om het kunstmatig beïnvloeden van de aantallen beluisterde streams tegen te gaan. Spotify scoort juist relatief goed op dit vlak vergeleken met andere muziekdiensten. We hebben flinke vooruitgang geboekt. Voor de muziekindustrie is dit ook een erg belangrijk onderwerp", aldus Monin.

Waaraan Spotify precies herkent dat er sprake is van 'kunstmatig gedrag' wil hij niet zeggen. "Elk detail hierover kan mensen met kwade bedoelingen helpen." De topman wijst verder op een Frans onderzoek waarin werd geschat dat tussen 1 en 3 procent van alle streams op Spotify, Deezer en Qobuz in 2021 frauduleus was. Veelal gaat het om onbekende artiesten. Bij Spotify ging het bij 85 procent van de als frauduleus gedetecteerde streams om nummers die buiten in de top 10.000 vielen.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl