Ga naar de inhoud
Muziek streamen

Spotify passeert grens 500 miljoen gebruikers: 'Grotere groei dan verwacht'

Spotify Beeld © Getty

Het aantal maandelijkse gebruikers van Spotify overstijgt voor het eerst de 500 miljoen. De muziekdienst heeft nu 515 miljoen gebruikers, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder.

Spotify heeft er in het eerste kwartaal van dit jaar ook weer flink meer Premium-abonnees bij gekregen. Het aantal betalende gebruikers steeg met 15 procent tot een totaal van 210 miljoen. Dat was meer dan het bedrijf en analisten hadden verwacht. Vooral in Europa en Latijns-Amerika was de abonneegroei volgens Spotify boven verwachting.

Podcasts en luisterboeken

De Zweedse muziekdienst zag het verlies op jaarbasis wel verder oplopen, vooral door de grote investeringen in podcasts en luisterboeken. Het onderdeel met luisterboeken is nog niet in Nederland gelanceerd. Spotify's kwartaalverlies bedroeg 156 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 6 miljoen euro een jaar eerder. Kenners hadden gerekend op een verlies van 186 miljoen euro. 

Spotify haalde onlangs nog de bekende Britse journalist Louis Theroux binnen voor het maken van een nieuwe exclusieve podcast. Spotify's omzet uit podcasts steeg afgelopen kwartaal met 20 procent op jaarbasis en dat kwam volgens het bedrijf mede door het succes van de zelf geproduceerde podcasts.

Apple
Lees ook:
Apple brengt app voor klassieke muziek uit, na overname Nederlands bedrijf

Nieuwe look en virtuele DJ

Spotify rolt de komende maanden een grote app-update wereldwijd uit, met een vernieuwde interface met foto's, animaties en filmpjes. Daarnaast komt het bedrijf met nieuwe mogelijkheden voor zowel gebruikers als artiesten. Daaronder is de functie 'Smart Shuffle', om sneller nieuwe muziek op basis de eigen smaak toe te voegen aan bestaande afspeellijsten. 

In de VS en Canada test Spotify sinds kort ook een virtuele DJ die met kunstmatige intelligentie (AI) liedjes draait en daar kort commentaar bij geeft. Wanneer die gepersonaliseerde DJ-functie in Nederland verschijnt, is nog niet bekend.

Spotify
Lees ook:
Spotify krijgt nieuwe look: scrollen door TikTok-achtige feed
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl