Ga naar de inhoud
Miljarden voor chipfabrieken

EU-deal over chips: 43 miljard voor Europese chipindustrie

Beeld © Getty

De EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens over een investering van in totaal 43 miljard euro in de Europese chipsector. Het plan moet het marktaandeel van de EU op chipgebied verdubbelen, zodat Europa minder afhankelijk van China en de VS wordt.

De meeste chips worden momenteel geproduceerd in Aziatische landen, vooral in Taiwan, Zuid-Korea en China. Door de oplopende spanningen tussen het Westen en China en de toenemende zorgen over de veiligheid van Taiwan wil de EU de komende jaren de eigen chipproductie fors vergroten. 

Over de European Chips Act werd sinds vorig jaar gesproken. Dinsdag werd er in Brussel een akkoord over bereikt. Doel is om het wereldwijde marktaandeel van de Europese chipsector "te verdubbelen tot 20 procent in 2030".

De EU-lidstaten en de EU maken in totaal 43 miljard euro vrij voor de plannen. Daarvan komt 3,3 miljard uit EU-middelen. Ook de VS, China, Japan en Zuid-Korea investeren de komende jaren miljarden in het uitbreiden van hun eigen chipindustrie.

Bright
Lees ook:
Bright 25: Wordt de techsector minder afhankelijk van China?

Europese chipfabrieken Intel en TSMC

Een deel van het EU-geld wordt gebruikt voor subsidie voor de bouw van nieuwe Europese chipfabrieken. Meerdere chipfabrikanten hebben daar al aanvragen voor gedaan. Zo is het Amerikaanse Intel van plan in Duitsland een grote chipfabriek te bouwen en wil het daar miljarden aan subsidie voor krijgen.

Ook zou de Taiwanese marktleider TSMC binnenkort een deal willen sluiten over de bouw van een chipfabriek in de buurt van het Duitse Dresden.

'Intel
Lees ook:
'Intel stelt bouw grote chipfabrieken in Duitsland uit'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl