Ga naar de inhoud
X.AI

Elon Musk richtte AI-bedrijf op, vlak voordat hij opriep tot ontwikkelpauze

Elon Musk. Beeld © ANP

Elon Musk heeft een nieuw bedrijf voor kunstmatige intelligentie opgericht. Dat blijkt uit zakelijke documenten die zijn opgedoken. Opvallend is de datum waarop het bedrijf werd geregistreerd.

Musk, die al aan het roer staat van Twitter en Tesla, wordt vermeld als directeur van een bedrijf dat X.AI Corporation heet. De naam sluit aan bij Musks wens om een 'alles-in-een'-app te bouwen, die de naam X moet krijgen. Eerder werd de bedrijfsnaam van Twitter formeel al aangepast in X Corp.

Vlak voor open brief

Het nieuwe bedrijf werd wel opgericht op een opmerkelijk moment. Volgens documenten die techsite The Verge zag, gebeurde dat op 9 maart. Diezelfde maand zou Musk nog een open brief tekenen die opriep tot een pauze van zes maanden in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI).

Duizend
Lees ook:
Duizend experts slaan alarm over AI: pauzeer de ontwikkeling

Volgens de ondertekenaars, naast Musk ook Apple-medeoprichter Steve Wozniak en AI-experts, moeten er eerst duidelijke grenzen komen voor kunstmatige intelligentie.

De experts vrezen een ongecontroleerde wedloop, zonder oog voor de langetermijngevolgen. De ontwikkeling en populariteit van tools als ChatGPT van OpenAI en Google Bard zou die wedloop in de hand werken.

Kritisch op OpenAI

Het nieuwe bedrijf X.AI zou moeten concurreren met OpenAI en Google. Musk is al langer kritisch over OpenAI, het bedrijf dat hij zelf oprichtte in 2015. Hij trok zich terug in 2018 en zegt dat OpenAI 'alleen maar voor de winst' gaat. Musk heeft nog niet gereageerd op de vorming van het nieuwe bedrijf.

Geruchten over een nieuw AI-bedrijf van Musk gingen volgens The Verge al langer rond. Zo zou hij een groot aantal videokaarten hebben opgekocht die kunnen worden gebruikt om zware computerberekeningen uit te voeren. Die zijn nodig om AI-applicaties te bouwen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl