Ga naar de inhoud
Inbraak op IT-netwerk

KNVB doet aangifte bij politie na cyberinbraak

De KNVB heeft bij de politie aangifte gedaan van cyberinbraak. De Nederlandse voetbalbond kreeg bijna twee weken geleden te maken met een inbraak op het ICT-netwerk van de KNVB Campus in Zeist. De KNVB meldde dit direct bij de Autoriteit Persoonsgegevens en is inmiddels ook naar de politie gestapt.

De bond liet een digitaal forensisch onderzoek uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. "Dit onderzoek is inmiddels afgerond en helaas is gebleken dat mogelijk persoonlijke gegevens van (oud-)KNVB-medewerkers in handen van cybercriminelen zijn gekomen", aldus een woordvoerder.

De KNVB heeft alle mogelijke getroffenen op de hoogte gesteld. "De primaire bedrijfsvoering en het voetbal gingen en gaan gewoon door, leden en clubs hebben weinig gemerkt van de cyberinbraak. Over daders en motieven doen we om strategische redenen geen mededelingen."

Datalek
Lees ook:
Datalek bij onderzoeksbureaus: gegevens honderdduizenden mensen op straat

Bij de KNVB werken zo'n vijfhonderd mensen. Van hoeveel (oud-)medewerkers de gegevens zijn 'gestolen', wil de bond niet zeggen. De overkoepelende organisaties van de twee betaaldvoetbalcompetities in Nederland, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie, zijn ook getroffen door de cyberinbraak. De ECV en de CED zijn ook gevestigd op het KNVB-complex en maken gebruik van dezelfde servers.

Alle servers zijn volgens de KNVB nagelopen en begin deze week even uitgeschakeld. Dat had ook impact op de telefoonlijnen in Zeist. De bond was daardoor de afgelopen dagen telefonisch moeilijker te bereiken dan normaal.

Hackers
Lees ook:
Hackers zijn uit op jouw gegevens, maar wat hebben ze eraan?