Ga naar de inhoud
Not amused

Twitter labelt Britse omroep BBC als 'door overheid gefinancierd'

Het kantoor van de BBC in Londen. Beeld © SIPA USA

Twitter duidt de BBC voortaan aan als 'door de overheid gefinancierd', en daar is de Britse omroep niet blij mee. In een verklaring op zijn website geeft de BBC aan 'altijd onafhankelijk geweest te zijn' en door het publiek gefinancierd te worden middels een wettelijk verplichte omroepbijdrage.

Eigenaar van Twitter Elon Musk heeft e-mailcontact gehad met de BBC. Daarin legt hij volgens de omroep uit dat de 'koppeling aan eigendom en financieringsbron waarschijnlijk zinvol' is. Media-organisaties zouden volgens Musk 'zelfbewust moeten zijn en niet ten onrechte moeten beweren dat er geen vooringenomenheid is'.

"Alle organisaties hebben vooroordelen, sommige duidelijk veel meer dan andere. Ik moet opmerken dat ik BBC News volg op Twitter, omdat ik denk dat het een van de minst bevooroordeelde is", zei de Twitter-baas.

De jaarlijkse bijdrage van de Britten behelst 159 pond (zo'n 181 euro) per huishouden. Dat was vorig jaar goed voor 71 procent van de totale inkomsten voor de BBC. Het bedrag wordt volgens de BBC vastgesteld door de Britse regering. Verder geeft de omroep aan meer dan 90 miljoen pond per jaar van de overheid te krijgen voor BBC World Service, een onderdeel dat voornamelijk een niet-Brits publiek trekt.

Twitter
Lees ook:
Twitter schorst razend populair account Buitengebieden, storm van kritiek

Maar die bijdragen staan los van de onafhankelijkheid, legt de omroep uit. De BBC verwijst daarbij naar zijn handvest, waarin staat dat de organisatie 'onafhankelijk moet zijn', onder meer over 'redactionele en creatieve beslissingen'.

Ook Amerikaanse radio-omroep

Een Amerikaanse radio-omroep kreeg eerder hetzelfde label als de BBC. Aan dit label ging echter al kritiek vooraf, nadat Twitter de omroep had aangeduid als 'aan de staat gelieerde media'. Daarmee werd de omroep in dezelfde hoek geplaatst als bijvoorbeeld Russische media. Volgens een verklaring van de radio-omroep heeft Musk toegegeven dat het label misschien niet de juiste was.

De labeling van deze media komt enkele dagen nadat de geverifieerde status van The New York Times op Twitter kwam te vervallen. Door die status wisten gebruikers van Twitter dat de pagina van de Amerikaanse krant authentiek is en geen nepaccount.

Bekijk ook: D66-Kamerlid stopt met Twitter na haattweets: 'Voor niemand veilige plek'

01:33
Kamerlid Lisa van Ginneken was het afgelopen november zat: ze kreeg zoveel haat op Twitter dat ze ermee stopt. De D66'er is transgender en kreeg vooral daar veel haattweets over, zegt ze tegen RTL Nieuws.
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl