Ga naar de inhoud
Mixed reality-bril

Nieuw Apple-event wordt 'grootste ooit', onthulling bril verwacht

Apple houdt zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC van 5 tot 9 juni. Op de openingsdag wordt de presentatie van de eerste slimme bril van Apple verwacht: de 'Reality One'.

De mixed reality-bril zou het eerste grote nieuwe product van Apple zijn sinds het debuut van de Apple Watch in 2015. De headset, die Reality One zou gaan heten, moet een combinatie bieden van virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Bij VR zien gebruikers alleen een virtuele omgeving, terwijl bij AR de beelden over de werkelijkheid worden getoond.

'Grootste event ooit'

Het congres vindt dit jaar fysiek plaats op het Apple-hoofdkantoor in het Californische Cupertino. "WWDC23 wordt onze grootste en meest opwindende event tot nu toe", zegt Susan Prescott, vice-president van ontwikkelaarsrelaties bij Apple.

Apple presenteert tijdens het Worldwide Developers Conference (WWDC) ook altijd een groot aantal nieuwe functies die in aanstaande software-updates verschijnen, zoals de nieuwe versies van iOS, iPadOS, watchOS, macOS en tvOS. Zo kunnen appontwikkelaars zich in de maanden na WWDC voorbereiden op de veranderingen, waarna Apple de updates in het najaar uitbrengt voor consumenten.

Apple zou ook werken aan een speciale versie van het nieuwe iOS 17 met ondersteuning voor externe appwinkels. Daarmee zou de iPhone-maker voldoen aan de nieuwe, strengere EU-regelgeving DMA.

'Apple-medewerkers
Lees ook:
'Apple-medewerkers sceptisch over bril: oplossing op zoek naar probleem'

Stevig prijskaartje

De eerste versie van de Apple-bril zou nog vooral gericht zijn op appontwikkelaars en professionals. De Reality One gaat volgens bronnen van Bloomberg bij de introductie maar liefst 3000 dollar kosten. De headset zou zijn te besturen met oog- en handbediening en krijgt eigen ingebouwde appwinkel.

De bril biedt volgens Bloomberg een VR-variant van de videobelapp FaceTime en 3D-versies van een aantal bestaande Apple-apps. In de bril zouden meerdere camera's zijn ingebouwd, waardoor de beelden van de omgeving getoond kunnen worden voor AR-ervaringen. Met een draaiknop zouden gebruikers kunnen overschakelen van virtual reality naar augmented reality.

WWDC is een logische plek voor Apple om een eerste product in een nieuwe categorie te onthullen. Ontwikkelaars moeten eerst enthousiast gemaakt worden over de mogelijkheden van de bril, zodat ze er apps voor gaan bouwen of bestaande apps ervoor geschikt gaan maken. Tijdens de conferentie kunnen ze de technologie dan zelf eerst ervaren, maanden voordat het apparaat te koop is.

'Apple-top
Lees ook
'Apple-top wil slimme bril dit jaar lanceren, ontwerpteam niet'

Mogelijk ook nieuwe Macs

Mogelijk kondigt Apple tijdens WWDC ook nieuwe Macs aan, waaronder een MacBook Air met een groter scherm en een nieuwe Mac Pro met de eigen Apple-chips.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl