Ga naar de inhoud
'Bedreiging voor kinderen'

Geen social media zonder toestemming van ouders in Amerikaanse staat Utah

Beeld ter illustratie Beeld © Getty

Utah heeft als eerste Amerikaanse staat wetgeving aangenomen die het gebruik van sociale media door minderjarigen beperkt. Een kind mag alleen op TikTok, Instagram of andere social media als de ouder toestemming geeft. En die ouder kan ook zien wat het kind doet. 

Het is de meest vergaande wet in de VS en hij heeft twee doelen: ouders inzicht geven in wat hun kinderen online uitspoken en het verkleinen van de kans dat kinderen verslaafd raken.

Volgens correspondent Erik Mouthaan is het geen toeval dat juist Utah als eerste staat met deze wetgeving komt: "Utah is een hele conservatieve staat met veel invloeden uit de Mormoonse kerk. Veel mensen zien sociale media daar als een grote bedreiging voor hun kinderen."

Verslavende algoritme

De nieuwe wetgeving verbiedt een verslavend ontwerp van de app, liet gouverneur Spencer Cox van Utah weten.

Sociale media met verslavende algoritmes kunnen een boete krijgen tot 250.000 dollar plus nog eens 2500 dollar per kind dat blootgesteld wordt. Minderjarige gebruikers kunnen dankzij de nieuwe wet bovendien een schadevergoeding eisen voor hun verslaving en eventuele fysieke of emotionele schade als gevolg van het gebruik van een sociaal mediaplatform.

Leeftijdsverificatie, een tijdslot en toegang tot berichten

De wet stelt zowel leeftijdsverificatie als ouderlijke toestemming verplicht voor kinderen die een account op sociale media willen aanmaken. Hoe dat exact geregeld gaat worden, heeft de staat nog niet aangegeven.

De wet dwingt sociale media ook om ouders of voogden toegang te geven tot de privéberichten op de sociale media-accounts van hun kinderen en wil dat het onmogelijk wordt voor minderjarigen om sociale media te gebruiken tussen 22.30 en 06.30 uur.

100
Lees ook:
100 minuten per dag: bezorgdheid over schermtijd zeer jonge kinderen

Daarnaast moeten ouders in staat worden gesteld tijdslimieten in te stellen voor hoe lang minderjarigen hun accounts kunnen gebruiken. Sociale mediabedrijven mogen verder geen advertenties of gerichte inhoud aan minderjarigen weergeven, hun persoonlijke informatie verzamelen of minderjarigen weergeven in openbare zoekresultaten.

"Naast Utah werken andere Republikeinse staten als Texas, Ohio en Louisiana aan regelgeving die sociale media aan banden legt. Ook landelijk neemt de weerstand tegen sociale media bedrijven toe." zegt Mouthaan. "Dit is iets waar ouders zich echt zorgen over maken."

Juridisch gevecht

De wet is eind deze week ondertekend door de gouverneur van Utah en gaat 1 maart 2024 in. Naar verwachting zullen sociale mediabedrijven de wetgeving voor die tijd aanvechten.

Volgens Mouthaan hield de overheid van Utah hier al rekening mee: "De wet lijkt te zijn opgesteld om een discussie aan te wakkeren. Wat krijgen mijn kinderen online te zien? Dit wordt een groot juridische gevecht want de socialmediabedrijven hebben al aangeven de nieuwe regeling aan te vechten. Dat neemt niet weg dat een deel van de aangekondigde maatregelen zal blijven staan."