Ga naar de inhoud
Angst voor spionage

Kremlin verbiedt iPhone-gebruik ambtenaren: 'Gooi hem weg'

Een Russisch parlementslid maakt een foto met haar iPhone. Beeld © Getty

De Russische regering verbiedt ambtenaren in het Kremlin om iPhones te gebruiken. De maatregel wordt genomen uit vrees voor spionage door westerse inlichtingendiensten.

Medewerkers van het Kremlin die betrokken zijn bij de herverkiezingscampagne van president Vladimir Poetin in 2024 moeten hun iPhones wegdoen. "De iPhone is voorbij. Gooi hem weg of geef hem aan je kinderen", zei Sergej Kirijenko van de presidentiële afdeling van het Kremlin volgens de krant Kommersant. Het Kremlin denkt dat iPhones vatbaarder zijn voor hacken en spionage door westerse landen.

De ambtenaren van het Kremlin moeten zich volgens Kirijenko voor het einde van de maand aan het iPhone-verbod houden. De regering zou hen 'nieuwe en veilige' apparaten geven.

Poetin zou zelf helemaal geen smartphone hebben, maar hij maakt volgens een Kremlinwoordvoerder wel af en toe gebruik van het internet.

Acht
Lees ook:
Acht van de tien best verkochte smartphones zijn iPhones

Russisch besturingssysteem

Rusland probeert al jaren minder afhankelijk van westerse technologie te worden. Zo ontwikkelde het een Russische mobiel besturingssysteem genaamd Aurora OS, dat is gebaseerd op Linux. Maar een groot succes onder consumenten lijkt dat niet te zijn. 

Ook werkt Rusland er al jaren aan om het Russische deel van internet te laten werken als er geen koppeling meer zou zijn met het wereldwijde internet. Dan zou al het dataverkeer in het land via door de staat gecontroleerde internetknooppunten verlopen. Volgens het Kremlin is het doel hiervan dat 'Rusland op alles voorbereid moet zijn'.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl