Ga naar de inhoud
Tech-malaise

Weer massa-ontslag bij Meta: nog eens 10.000 banen geschrapt

Meta-topman Mark Zuckerberg Beeld © Getty

Facebook-moederbedrijf Meta gaat nog eens 10.000 extra banen schrappen om kosten te besparen. Dat heeft topman Mark Zuckerberg bekendgemaakt.

"We verminderen ons personeel met ongeveer 10.000 mensen en vullen ongeveer 5000 openstaande vacatures niet in", aldus Zuckerberg vandaag in een bericht aan het personeel. Meta voert volgens hem een reorganisatie door en annuleert projecten met een lagere prioriteit.

In november verdwenen bij Meta, dat eigenaar is van Facebook, WhatsApp en Instagram, al 11.000 arbeidsplaatsen. Er werkten toen bij het socialmediabedrijf wereldwijd ruim 87.000 mensen.

'Jaar van efficiëntie'

Zuckerberg zei eerder geen nieuw banenverlies te verwachten en noemde 2023 een 'jaar van efficiëntie'. "Deze update kan als een verrassing aanvoelen", schreef Zuckerberg over de nieuwe ontslagen. Hij beloofde eerder miljarden aan kostenbesparingen en zei dat het bedrijf zich meer op de winstgevendheid zou gaan richten.

Meta ziet zijn advertentie-inkomsten de laatste tijd dalen doordat bedrijven last hebben van de hoge inflatie en stijgende rentetarieven. 

Zuckerberg
Lees ook:
Zuckerberg stuurt 11.000 werknemers eruit bij Meta

Veel ontslagen in de techsector

De slechtere economische omstandigheden leidden de afgelopen maanden tot een reeks massa-ontslagen bij techbedrijven. Zo ontsloeg Elon Musk na zijn overname van Twitter meer dan de helft van het personeel. Google-moederbedrijf Alphabet stuurde 12.000 mensen de laan uit, Microsoft schrapte 10.000 banen en bij Amazon ging het om 18.000 ontslagen.

In de techsector zijn volgens data van Layoffs.fyi sinds begin 2022 meer dan 280.000 mensen ontslagen, waarvan zo'n 40 procent dit jaar.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl