Ga naar de inhoud
iPhone 14-productie

Omzet iPhone-maker Foxconn onderuit: vraag consument daalt

De iPhone 14 Plus in een Apple Store. Beeld © Getty

De omzet van Foxconn, de grootste producent van iPhones, is vorige maand met bijna 12 procent gedaald. Dat gebeurde ondanks de heropening in China.

Het enorme iPhone-complex van het Taiwanese Foxconn in de Chinese stad Zhengzhou hervatte de productie in januari, na eerdere verstoringen door de strenge coronamaatregelen. Uit de nieuwe cijfers die Foxconn zondag bekendmaakte blijkt dat de omzet in februari vergeleken met een jaar eerder fors is gedaald. Dat komt volgens het bedrijf doordat consumenten de aanschaf van nieuwe apparaten uitstellen.

Foxconn zet zo'n 70 procent van alle iPhones in elkaar, waardoor de nieuwe cijfers duiden op een daling van de iPhone-verkoop. Volgens het Taiwanese bedrijf is dat "in lijn met de marktverwachting". Apple zei vorige maand nog te verwachten dat de iPhone-verkoop zich juist weer zou herstellen.

Malaise op telefoonmarkt

De verkoop van smartphones daalde wereldwijd de afgelopen maanden harder dan ooit, mede door de inflatie en de onzekere economische vooruitzichten. Ook speelt mee dat consumenten steeds langer met hun huidige toestel doen. De afname zet zich de rest van dit jaar door, verwachten analisten. Pas in 2024 wordt er weer een kleine groei voorspeld.

Apple
Lees ook
Apple investeert fors in Indiase iPhone-fabriek en Duitse chipmaker

Onrust in iPhone City

Afgelopen najaar leidde de uitbraak van corona en de strenge coronamaatregelen in het Foxconn-complex in Zhengzhou tot onrust onder het personeel. Duizenden medewerkers ontvluchtten de fabriek, die ook iPhone City wordt genoemd, omdat ze geen slaapzalen wilden delen met mensen die in quarantaine moesten. Er deden zich ook rellen tussen arbeiders en beveiligers in de fabriek voor.

Foxconn-oprichter Terry Gou waarschuwde de Chinese overheid toen dat de strenge maatregelen de positie van China in de wereldeconomie zouden schaden.

Grote
Lees ook
Grote iPhone-maker wil 'auto's voor Tesla gaan produceren'

Minder afhankelijk van China

Apple wil intussen minder afhankelijk van China worden en is bezig een deel van de productie naar andere landen te verplaatsen, waaronder naar India, Vietnam en Thailand. 

Foxconn wil zo'n 700 miljoen dollar te investeren in een nieuwe fabriek in India om de productie daar op te voeren.  

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl