Ga naar de inhoud
Nieuwe datacenters

TikTok werkt aan garantie dat gegevens uit EU niet in China komen

Beeld ter illustratie. Beeld © Dursun Aydemir / Anadolu Agency

De populaire filmpjesapp TikTok werkt in Europa aan een manier om te kunnen garanderen dat gebruikersgegevens niet zomaar in China belanden. Daarmee reageert het socialemediaplatform op het voornemen van onder meer de Europese Commissie en het Europees Parlement om de app te verbieden op zakelijke toestellen van het eigen personeel.

TikTok is eigendom van het Chinese technologiebedrijf ByteDance en ligt onder vuur sinds het bedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot gegevens van gebruikers in de Verenigde Staten en Europa.

Angst datadiefstal

Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage. Zo riepen D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren afgelopen week op dat alle politieke partijen in Nederland moeten stoppen met TikTok, tot het socialmediaplatform alle veiligheidsproblemen heeft opgelost.

Drie
Lees ook:
Drie partijen willen dat alle politici stoppen met TikTok

Theo Bertram, vicepresident Europees openbaar beleid bij TikTok, erkent dat er 'oprechte zorgen' zijn bij westerse regeringen over China. "Ik denk dat er een hogere verplichting op ons rust om aan te tonen hoe we de gegevens van gebruikers beveiligen." 

Zelf opgeslagen

Volgens hem zal TikTok in Europa daarom op eenzelfde manier te werk te gaan als in de Verenigde Staten. In dat land, waar TikTok verder ook niet meer is toegestaan op de mobiele telefoons en tablets van veel ambtenaren, is een speciale deal gesloten met Oracle.

Dat bedrijf zorgt ervoor dat Amerikaanse gebruikersgegevens in de Verenigde Staten zelf worden opgeslagen op servers en het land niet uitgaan.

Nieuwe datacenters

"We werken aan drie nieuwe datacenters en we zullen ook met een partner samenwerken", zegt Bertram over de aanpak in Europa, zonder de partner te noemen en meer details te geven.

TikTok heeft ongeveer 150 miljoen gebruikers in Europa, waarvan 25 miljoen in het Verenigd Koninkrijk. De app is wereldwijd goed voor meer dan een miljard gebruikers.

Bekijk ook: VS overweegt totaalverbod op TikTok, contentmakers niet blij

02:11
In het Amerikaanse parlement wordt gewerkt aan een totaalverbod van TikTok. Niemand in de VS mag de app dan nog downloaden en gebruiken. Volgens de veiligheidsdiensten is het risico groot dat China via de app burgers bespioneert en propaganda pusht.