Ga naar de inhoud
MWC 2023: nieuwe smartphones en meer

Xiaomi toont snelst opladende telefoon: in 5 minuten vol

De Chinese fabrikant Xiaomi heeft een nieuwe oplaadtechniek gedemonstreerd die een telefoon in minder dan vijf minuten helemaal kan opladen. Het systeem heeft een laadvermogen van 300W, het hoogste tot nu toe voor een smartphone.

Het Xiaomi-merk Redmi toont in een video hoe een smartphone met een 4100 mAh-accu in een kleine 5 minuten wordt opgeladen. In iets meer dan een minuut is de accu voor 20 procent vol en na 2 minuten en 12 seconden voor de helft. Op de video is de piek overigens 290W.

De demonstratie met 300W-laden is niet toevallig vandaag naar buiten gebracht. De Chinese concurrent Realme kondigde dinsdag ook de internationale introductie van zijn nieuwe smartphone met 240W-opladen aan.

Bij Xiaomi gaat het nog niet om een telefoon die echt op de markt komt. Voor de demonstratie gebruikt de fabrikant een aangepaste versie van zijn onlangs uitgebrachte Redmi Note 12, die standaard met 210W kan laden.

Realme
Lees ook
Realme brengt telefoon die extra snel oplaadt wereldwijd uit

Verbeteringen aan batterij

Het toestel gebruikt krachtige accucellen die bestaan uit nieuwe koolstofmaterialen, waardoor de elektroden 35 procent minder dik zijn. Ook is de elektrolytformule verbeterd. Het resultaat is een lithium-ionbatterij met een hogere vermogensdichtheid en een snellere laad- en ontlaadsnelheid.

De hoeveelheid warmte die tijdens het laden ontstaat weet Xiaomi kennelijk binnen de perken te houden. Tussen de dunne batterijcellen zitten thermische materialen in een nieuw ontwerp, die de warmteafvoer moeten optimaliseren. Volgens Xiaomi zijn er ruim 50 functies in het laadsysteem ingebouwd om de stroom, het voltage en de temperatuur op elke oplaadchip in de gaten te houden.

Het bedrijf deelde nog geen cijfers over hoeveel oplaadcycli er met deze laadtechniek mogelijk zijn, waardoor de gevolgen voor de levensduur van de batterij nog niet duidelijk zijn. 

Xiaomi
Lees ook:
Xiaomi brengt drie nieuwe smartphones in Nederland uit

Laadrace tussen Chinese merken 

Vooral de grote Chinese telefoonmerken beconcurreren de laatste jaren met hun snellaadtechnieken. Zo toonde Oppo vorig jaar ook al een smartphone met 240W-laden. Realme is onderdeel van hetzelfde moederbedrijf als Oppo en OnePlus.

Fabrikanten uit andere landen zijn veel minder met het onderwerp snelladen bezig. De nieuwe Galaxy S23 van het Zuid-Koreaanse Samsung laadt bijvoorbeeld maar met 25W op, en het Plus- en Ultra-model met 45W. De iPhone 14 laadt met een los verkrijgbare lader met maximaal 20W op.

Xiaomi
Lees ook:
Xiaomi onthult slimme bril met bediening via handgebaren
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl