Ga naar de inhoud
Nog wel piloot aanwezig

Voor het eerst Amerikaanse F-16 bestuurd door kunstmatige intelligentie

Een Amerikaanse F-16, foto ter illustratie. Beeld © Abaca Press

Voor het eerst is het gelukt een F-16-jachtvliegtuig te laten besturen door kunstmatige intelligentie. In december heeft het toestel een aantal testvluchten gemaakt, zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Tijdens verschillende starts en landingen kwamen geen grote problemen aan het licht. Er was nog wel een piloot aanwezig in het toestel, voor het geval er iets mis zou gaan.

Autonoom vliegen

Sinds 2019 is gewerkt aan het doel om F-16's autonoom te kunnen laten vliegen. In eerste instantie werd de software alleen gebruikt voor gesimuleerde toestellen die op een computerscherm luchtgevechten uitvoeren.

In 2018 besloten de Amerikanen om in de jaren daarna zeker 2 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in het leger. Daarmee wordt onder andere ook geïnvesteerd in robots en inlichtingenwerk.

F-16's
Lees ook:
F-16's naar Oekraïne? Voor meeste Nederlanders gaat dat te ver

Passagiersvliegtuigen hebben al veel langer de mogelijkheid om op de automatische piloot te vliegen. Maar voor gevechtsvliegtuigen ligt dat een stuk ingewikkelder omdat ze bijvoorbeeld in gevechtsomstandigheden plotselinge bewegingen moeten kunnen maken.

Het zou niet de bedoeling zijn dat kunstmatige intelligentie hele vluchten van F-16's gaat overnemen, maar het kan de bemanning helpen zich te richten op andere taken tijdens de vlucht. 

Nederlandse conferentie

In Nederland organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag en morgen een conferentie over verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie in het militaire domein. Verschillende mensenrechtenorganisaties zeggen in een gezamenlijke reactie dat er te weinig aandacht is voor de sociaal-maatschappelijke gevolgen van kunstmatige intelligentie voor militaire doeleinden.