Ga naar de inhoud
ICT-storing na kabelbreuk

Vliegtuigen Lufthansa aan de grond na storing door kapotte glasvezelkabel

Beelden van de kabelbreuk die Deutsche Telekom deelde.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa kampte woensdag het grootste deel van de dag met een storing van zijn IT-systemen. Veel vluchten konden niet vertrekken, doordat de systemen voor inchecken en boarden niet werkten.

De IT-problemen bij Lufthansa werden veroorzaakt doordat glasvezelkabels van Deutsche Telekom werden beschadigd bij bouwwerkzaamheden aan een spoorlijn in Frankfurt. De luchtvaartmaatschappij zei woensdagavond dat 'alles weer zoals normaal werkte'. Donderdag worden geen problemen meer verwacht.

De problemen leidden tot vertragingen en annuleringen van vluchten van Lufthansa, Swiss, Austrian, Eurowings en Brussels Airlines. Op de luchthaven van Frankfurt, waar Lufthansa haar thuisbasis heeft, zorgde dat voor grote drukte bij passagiers en vliegtuigen. Er stonden zoveel toestellen aan de grond dat de luchtverkeersleiding er geen vliegtuigen meer liet landen. Die werden omgeleid naar onder meer Neurenberg, Keulen en Düsseldorf.

Betonboringen

"Zelfs op een diepte van vijf meter is onze glasvezelkabel niet veilig voor betonboringen. Na Düsseldorf afgelopen weekend gebeurde het nu ook in Frankfurt", schreef Deutsche Telekom op Twitter. "Vanwege de aanzienlijke schade en situatie op de bouwplaats zal de oplossing erg moeilijk zijn."

'Onderzeese
Lees ook
'Onderzeese internetkabels in Nederland erg kwetsbaar voor sabotage'

Deutsche Telekom zei woensdagavond nog altijd te werken aan de reparatie van de kabel. De kabels raakten dinsdagmiddag al beschadigd, maar volgens het telecombedrijf werden de gevolgen bij Lufthansa pas woensdagochtend duidelijk.

Ook op Schiphol was een vertrekkende vlucht van Lufthansa geannuleerd. Die zou aan het einde van de ochtend naar Frankfurt gaan. Ook een vlucht vanuit die stad naar Schiphol ging niet door.

Microsoft-chatbot
Luister ook
Microsoft-chatbot maakt ook veel fouten: 'Pas op voor hype rond AI'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl