Ga naar de inhoud
Chatbot

Concurrent ChatGPT gelanceerd door moederbedrijf Google

Foto ter illustratie. Beeld © Getty Images

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft zijn chatbot Bard beschikbaar gesteld aan een selecte groep testers. Dat meldt topman Sundar Pichai in een bericht op een blog van Google.

De komende weken wordt Bard klaargemaakt voor een groter publiek, waarna het de concurrentie moet aangaan met ChatGPT. Beide programma’s kunnen gedetailleerde antwoorden genereren op eenvoudige vragen van gebruikers.

De chatbots maken gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). ChatGPT stond de afgelopen tijd flink in de belangstelling. Niet alleen positief, zo zouden sceptici vrezen dat scholieren niet meer leren te schrijven en informatie verzamelen als ze dat door een computer laten doen.

Google
Lees ook:
Google steekt 400 miljoen in maker chatbot: 'Rivaal voor ChatGPT'

Scholieren kunnen namelijk schoolopdrachten voorleggen aan ChatGPT, waarna het programma de antwoorden of zelfs een volledig opstel of boekverslag kan maken.

Het bericht van Pichai volgt op recente berichten van Microsoft. Daarin gaf het techconcern aan dat het AI wil opnemen in al zijn producten. Daarvoor investeert Microsoft de komende jaren 10 miljard dollar in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.

Gitaar spelen

Google wil AI-functies toevoegen in zijn zoekmachine om complexe vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld vragen als hoe je makkelijker gitaar of piano kan leren spelen, zei topman Pichai.

Maker
Lees ook:
Maker ChatGPT lanceert tool om AI-teksten te detecteren