Ga naar de inhoud
Rijden op waterstof

Volkswagen ziet niets in auto's op waterstof

Een waterstofauto van Toyota Beeld © Toyota

Volkswagen ziet geen toekomst in waterstofauto's. Concurrenten als Toyota en Hyundai maken wel waterstofauto's, maar het Duitse autoconcern heeft geen plannen om in dit decennium een personenauto die rijdt op waterstof te produceren.

"Waterstof is niets voor ons", zegt Volkswagen-ceo Thomas Schafer tegen Autobild. Hij wijst op de nadelen van waterstofauto's ten opzichte van stekkerauto's met accu's. "Het is niet competitief, zeker niet voor personenauto's, de tanks nemen ruimte in de cabine in. Misschien is het wat voor bedrijfsauto's, maar niet in de personenauto. Ik zie dit niet gebeuren in dit decennium. Niet bij Volkswagen."

Toyota en BMW

Concurrenten als Toyota, Hyundai, BMW en Renault hebben de afgelopen jaren wel geïnvesteerd in waterstoftechnologie voor auto's. Hyundai verkoopt al jaren de Nexo-waterstofauto's. Toyota kwam onlangs nog met een nieuwe conceptauto die op waterstof rijdt, de Corolla Cross H2 Concept en BMW start dit jaar met de productie 'in kleine aantallen' van zijn iX5-waterstofauto's. Ook ontwikkelt Renault een waterstofversie van de Master-bestelwagen.

Nog last van chiptekort

Volgens Schafer stappen steeds meer klanten over van een auto met brandstofmotor op een elektrische auto. "We zijn er heel tevreden over. Het is mainstream geworden."

De vraag naar de stekkerauto's van Volkswagen en zijn zustermerken Skoda, Seat en Cupra is volgens de topman groot, maar bij de productie kampt de fabrikant ook dit jaar nog met tekorten aan bepaalde chips. "We zouden dit jaar onze productie verhoogd hebben als we het probleem met de chips niet hadden gehad." 

'Waterstofauto's
Bright Podcast
'Waterstofauto's nu al geen voordeel meer'

Nieuwe Chinese merken

De Volkswagen-topman maakt zich weinig zorgen om de toegenomen concurrentie van elektrische auto's van nieuwe Chinese merken, zoals Nio, Aiways, Xpeng en MG. "Concurrentie is goed. Daardoor behouden we onze strijdlust. Het is voor de nieuwe merken ook niet makkelijk. Sommigen moeten vanaf nul beginnen in een markt waarvan ze nog weinig begrijpen."

Volkswagen gaat de komende jaren volgens Schafer meer "kleine elektrische auto's" in Spanje produceren. Dat gebeurt in fabrieken in Martorell en Pamplona. Ook bouwt het Duitse concern een batterijfabriek in Valencia. 

Rijden
Bright Podcast:
Rijden we zo allemaal in een Chinese auto?

Volkswagen ID.7

Tijdens de techbeurs CES in Las Vegas toonde Volkswagen begin deze maand een voorproefje van zijn eerste elektrische sedan ID.7, een concurrent voor de Tesla Model 3. In het tweede kwartaal worden daar meer details over bekendgemaakt. De afgelopen jaren kwam Volkswagen al met de elektrische auto's ID.3, de ID.4 en de ID.5, en het elektrische busje ID.Buzz.

Het bedrijf werkt ook aan nieuwe zelfrijdende systemen, maar Schafer verwacht op het gebied van autonoom rijden voor personenauto's 'niets nieuws in de komende twee of drie jaar'.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl