Ga naar de inhoud
Strijd tussen streamingdiensten

'Apple wil uitzendrechten Premier League kopen'

De Noord-Londense derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur. Beeld © StuartMacFarlane/Getty

Apple zou willen meebieden op de uitzendrechten van de Engelse Premier League. De iPhone-maker wil net als andere streamingdiensten meer live-sport gaan aanbieden.

Apple zou zich gaan mengen in de biedingsstrijd die komend jaar in het Verenigd Koninkrijk losbarst over de uitzendrechten van de Premier League, meldt de Daily Mail. De huidige deal met Sky en BT loopt in 2025 af, zodat de onderhandelingen over de rechten volgend jaar plaatsvinden.

Meerdere Premier League-clubs vinden volgens de Britse krant de huidige deal van omgerekend 5,8 miljard euro voor drie jaar niet lucratief genoeg. De clubs hopen dat Amerikaanse streamingdiensten gaan meebieden, zodat de prijs verder oploopt.

Een serieus bod van Apple zou een bedreiging zijn voor Sky Sports dat de Premier League sinds 1992 uitzendt. De rechten gaan overigens altijd naar twee verschillende aanbieders.

Eredivisie en MLS

Apple zou ook willen meebieden op de uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie, zei sportmarketeer Chris Woerts onlangs. Die rechten zijn nu in handen van ESPN. Ook Ziggo zou op de eredivisierechten azen.

Apple betaalde vorig jaar al 2,5 miljard dollar voor een 10-jarige deal met de Amerikaanse voetbalcompetitie Major League Soccer. Om de MLS-wedstrijden te kijken betalen Apple-gebruikers 15 dollar per maand of 100 dollar per jaar. Ook zendt de iPhone-maker al Amerikaanse honkbalwedstrijden uit.

Een van de populairste series op Apple TV+ is Ted Lasso, een comedyserie over een fictieve Britse voetbalclub. Apple betaalde ruim een half miljoen euro om de logo's van de Premier League-clubs in Ted Lasso te mogen gebruiken.

'Apple
Lees ook
'Apple overweegt opnieuw MacBook met touchscreen'

Amazon en Google

Live-sportuitzendingen zijn een belangrijke manier voor streamingdiensten om nieuwe abonnees binnen te halen. Ook Amazon heeft in meerdere Europese landen diverse uitzendrechten opgekocht, waaronder voor de Champions League en de Italiaanse Serie A. In Nederland is er nog weinig sport te zien via Amazon Prime Video.

Apple toonde onlangs in de VS ook interesse in de uitzendrechten van American Football, maar de NFL Sunday Ticket-rechten gingen naar Google, dat voor de 1-jarige deal 2 miljard dollar betaalde.

Apple
Lees ook
Apple belooft update die knipperende lijnen op iPhone-scherm fixt

Viaplay in Nederland

In ons land heeft het Zweedse Viaplay de uitzendrechten van de Premier League in handen tot en met 2028. Viaplay bezit ook de Nederlandse uitzendrechten voor de Formule 1 tot en met 2024 en de Duitse Bundesliga tot en met 2029.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl