Ga naar de inhoud
Techbeurs CES 2023

iPhone en Android straks oplaadbaar met één magnetische lader

Een MagSafe-lader plakt magnetisch achterop een iPhone. Beeld © Apple

De opvolger van de draadloze oplaadstandaard Qi wordt magnetisch en bouwt zo voort op de MagSafe-aansluiting in recente iPhones.

Qi is de standaard voor het draadloos opladen van smartphones, draadloze oordoppen en andere apparaten. Zolang er Qi op de verpakking staat, weet je dat de lader met elk apparaat samenwerkt. De groep achter Qi werkt nu aan een opvolger, en bouwt daarvoor verder op de MagSafe-technologie die Apple in 2020 in iPhones introduceerde.

Bij MagSafe wordt een draadloze oplader gecombineerd met magneten. Die zorgen ervoor dat de draadloze lader altijd precies op de ontvanger in de telefoon zit. Dat zorgt voor optimaal laden: draadloos laden gaat trager als de lader niet precies in het midden ligt, en kost dan ook meer energie.

Definitief
Lees ook:
Definitief één oplader in de EU: wat ga je ervan merken?

Qi2: 'MagSafe' voor Android

De nieuwe Qi2-standaard wordt ontwikkeld in samenwerking met Apple. De iPhone-maker draagt zijn 'magnetische laadprofiel' bij. Het is daarom goed denkbaar dat één Qi2-lader straks werkt met zowel Android-telefoons als iPhones, zegt een woordvoerder van het Wireless Power Consortium tegen The Verge.

Het Wireless Power Consortium is de groep achter de open Qi-standaard, en heeft leden als Apple, Google en Samsung. Als al die bedrijven straks de Qi2-standaard ondersteunen, zullen veel van de laders inwisselbaar zijn tussen verschillende smartphones.

MagSafe
Lees ook:
MagSafe voor iPhone 12: wat is het en hoe werkt het?

Sneller draadloos laden

Door de magneten is het volgens het consortium ook mogelijk om de laadsnelheid te verhogen. Als de lader altijd precies op de ontvanger zit, kan het vermogen van de lader op termijn hoger worden dan de standaard 15V van de huidige standaard. De eerste Qi2-versie zal echter ook nog werken op maximaal 15V.

Een andere kanttekening is dat Qi2 niet hetzelfde magneet-patroon zal gebruiken als Apple's MagSafe. Het is daarom niet duidelijk of bestaande iPhones met MagSafe straks kunnen samenwerken met Qi2, en of bestaande MagSafe-accessoires straks geschikt zijn voor smartphones met Qi2. Er bestaat een hele reeks accessoires, met naast laders bijvoorbeeld ook portemonnees die gebruikers achterop hun iPhone kunnen klikken.

Qi2 wordt dit jaar nog voltooid, waardoor de eerste smartphones en laders nog voor het einde van dit jaar op de markt zullen komen.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl