Ga naar de inhoud
Onrust in 'iPhone City'

Coronamaatregelen bij grootste iPhone-fabriek versoepeld

Foxconn-medewerkers krijgen elke dag verplichte 'anti-epidemie benodigdheden'. Beeld © Getty

De belangrijke Apple-leverancier Foxconn versoepelt de meeste van de coronamaatregelen in zijn grootste iPhone-fabriek in de Chinese stad Zhengzhou. Daar liep de iPhone-productie onlangs averij op na onrust onder medewerkers, waarvan er tienduizenden zijn vertrokken.

Foxconn verplicht medewerkers in Zhengzhou niet langer hun verplaatsingen tussen slaapzalen en de campus te beperken. Ook gaan de kantines van het bedrijf weer open. De sluiting daarvan leidde eerder tot voedseltekorten.

Rellen

Tijdens de strenge coronalockdown in Zhengzhou kwam het onlangs tot rellen tussen medewerkers van Foxconn en de oproerpolitie. Ook ontvluchtten tienduizenden werknemers het complex, vanwege de voedselproblemen en omdat ze geen slaapzalen wilden delen met mensen die in quarantaine moesten. Bovendien moesten ze extra lange diensten draaien om de zieke collega's op te vangen.

Werknemers kwamen vervolgens ook in opstand tegen het schenden van loonafspraken door Foxconn, waarvoor het bedrijf later zijn excuses aanbood.

'Zes
Lees ook
'Zes miljoen minder iPhones door onrust bij Chinese fabriek'

Minder iPhone 14 Pro's

Door de onrust bij de Foxconn-fabriek kunnen volgens Bloomberg zes miljoen minder iPhones worden geproduceerd dan was gepland. 

In 'iPhone City' werken in totaal zo'n 200.000 mensen. In het complex worden ongeveer 70 procent van alle iPhones in elkaar gezet, waaronder de duurste modellen iPhone 14 Pro en Pro Max. Dat zijn de populairste twee van de vier nieuwe iPhones, terwijl de verkoop van de twee reguliere iPhone 14's tegenvalt.

Arbeiders
Lees ook
Arbeiders ontvluchten lockdown in grootste iPhone-fabriek ter wereld

Nieuwe fabrieken in India

Apple is voor de assemblage van zijn apparaten nu nog erg afhankelijk van China. Het Amerikaanse bedrijf is wel bezig een deel van de productie te verplaatsen naar andere landen, vooral naar India en Vietnam. Zo investeerde Foxconn onlangs miljarden in de bouw van nieuwe fabrieken in India. Ook wil het bedrijf de komende twee jaar zijn personeelsbestand van de huidige Indiase iPhone-fabriek verviervoudigen.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl