Ga naar de inhoud
Richtprijs verlaagd

'Apple-auto uitgesteld tot 2026, toch niet volledig zelfrijdend'

Een testauto van Apple in 2017

Apple zou de plannen voor een eigen zelfrijdende auto minder ambitieus hebben gemaakt. Een volledig zelfrijdende auto is niet meer het doel, en de wagen zou zijn uitgesteld tot 2026.

Er gaan al jaren geruchten over de komst van een Apple Car, en Apple kent ook een vrij hoge doorloop van bekende bestuurders uit de auto-industrie. Nu zou Apple hebben geconstateerd dat een volledig zelfrijdende auto "met de huidige technologie" nog niet haalbaar is, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

Apple zou eigenlijk een volledig zelfrijdende auto zonder stuur en pedalen willen maken. Maar net als andere makers van autonome auto's blijkt dat in de praktijk ingewikkeld. Zo belooft Tesla al jaren dat zijn auto's 'binnenkort' volledig zelfrijdend worden, maar wil dat in de praktijk nog steeds niet lukken – met soms dodelijke ongevallen tot gevolg.

Ruim
Lees ook:
Ruim kwart van consumenten overweegt 'Apple Car' als volgende auto

Alleen op de snelweg zelfrijdend

Apple zou de ambitie nu hebben bijgesteld tot een auto die op de snelweg autonoom kan rijden, maar daarbuiten wel door een chauffeur wordt bestuurd met een stuur en pedalen. Tijdens de rit op de snelweg zouden gebruikers dan wel volledig iets anders kunnen doen. De auto zou hen 'ruim op tijd' waarschuwen als zij het stuur weer moeten overnemen.

De richtprijs die Apple voor de auto aanhoudt, zou intern zijn gedaald van 120.000 dollar naar onder de 100.000 dollar. Daarmee zou de Apple-auto in dezelfde prijsklasse komen als de Tesla Model S en Mercedes-Benz EQS. Apple is echter nog vele stappen van productie verwijderd: de wagen zou nu pas in het pre-prototype-stadium zitten. Pas volgend jaar zou aan het ontwerp van de auto worden begonnen.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl