Ga naar de inhoud
Waterstof

Shell wil kernenergie gebruiken om waterstof te maken

Shell onderzoekt het produceren van waterstof met energie uit kleine kerncentrales. Het bedrijf gaat samenwerken met NuScale Power, dat in de VS goedkeuring heeft voor zijn ontwerp voor kleine kerncentrales.

NuScale en Shell gaan samen onderzoeken of de kerncentrales kunnen worden gebruikt om goedkope waterstof te produceren.

Waterstof wordt gezien als een belangrijke brandstof voor de groene economie. Fabrieken zouden er op kunnen draaien in plaats van op gas. Ook schepen, treinen, vrachtwagens en vliegtuigen kunnen waterstof als brandstof gebruiken.

Stroom 'opslaan'

Stroom van windmolens en zonnepanelen die niet direct gebruikt kan worden is ook op te slaan in waterstof, die later weer in stroom kan worden omgezet. Kernenergie is volgens voorstanders ideaal omdat het zonder CO2-uitstoot waterstof kan produceren als er geen stroomoverschotten uit groene energiebronnen zijn.

Volgens Shell-topman Dirk Smit past de samenwerking met NuScale bij de strategie om 'technologieën te onderzoeken die de energietransitie zouden kunnen ondersteunen'.

Waterstof
Lees ook
Waterstof verwarmt komende jaren monumentale huizen in Lochem

Kleine reactoren

Het Amerikaanse NuScale is een van de bedrijven die kleinere kernreactoren ontwikkelt. Die zijn goedkoper om te bouwen dan grotere reactoren en zouden ook bij een eventuele ramp een veel minder groot gevaar vormen. Daardoor zijn er ook makkelijker locaties te vinden.

De eerste kleine kernreactor van NuScale is pas op zijn vroegst tegen het einde van het decennium gebruiksklaar.

EasyJet
Lees ook
EasyJet test vliegtuigmotor die draait op waterstof
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl