Ga naar de inhoud
Twitter onder Musk

Elon Musk klaagt over 'censuur door Apple'

Elon Musk nam onlangs Twitter over voor 44 miljard dollar. Beeld © NurPhoto/Getty

Twitter-eigenaar Elon Musk klaagt over Apple nu het bedrijf bijna niet meer adverteert op het sociale medium. De miljardair beschuldigt de iPhone-maker van censuur. Ook zou Apple hebben gedreigd de Twitter-app uit de App Store te halen.

Musk begon zijn tirade tegen Apple met het bericht dat de iPhone-maker nauwelijks meer adverteert op Twitter. Dat leidt volgens de rijkste man op aarde tot de vraag 'Waarom haat Apple de vrijheid van meningsuiting?'

Apple was in het eerste kwartaal van dit jaar nog de grootste adverteerder op Twitter, meldt de Washington Post. De iPhone-maker gaf in dat kwartaal 48 miljoen dollar aan Twitter-advertenties uit.

Onder Musks leiding moet Twitter meer ruimte aan verschillende meningen bieden. Ook mogen wat hem betreft allerlei verbannen accounts terugkeren, zoals die van Donald Trump, al is de oud-president nog niet van plan zijn Twitter-account weer te gaan gebruiken.

'Apple dreigde Twitter-app te verwijderen'

De miljardair haalde in een serie tweets uit naar Apple, dat hij beschuldigt van 'censuur'. Apple zou volgens Musk hebben gedreigd de Twitter-app te verwijderen uit de App Store, maar het bedrijf zou 'niet willen zeggen waarom'.

Ook retweette de Tesla-baas een bericht van een appmaker die klaagde dat zijn app alleen in Apple's App Store mocht blijven als hij bepaalde zoektermen zou uitsluiten. Apple wil niet dat apps bepaalde zaken aanbieden, zoals seks en pornografie. Ook waren in de coronatijd bepaalde standpunten niet toegestaan, zoals complottheorieën rond vaccins.

Een bron van Bloomberg bevestigde dat Apple zijn advertentie-uitgaven op het sociale medium heeft teruggeschroefd. Volgens Musk is het nu tijd voor een 'revolutie tegen online censuur'. 

'Musk
Lees ook
'Musk belt boos naar bedrijven die Twitter-advertenties staken'

Musk hekelt app-commissie

De afgelopen weken werd duidelijk dat Musk wil dat er minder wordt gemodereerd op Twitter. Dat beleid kan leiden tot problemen met Apple en Google, omdat bepaalde uitingen op Twitter in strijd kunnen zijn met de regels van de appwinkels voor iOS en Android. 

Musk hekelt in een andere tweet ook de 30 procent commissie die Apple rekent over de omzet uit iOS-apps. Fortnite-maker Epic Games voert al langer een slepende juridische strijd tegen Apple over de app-commissies. Ook muziekdienst Spotify klaagt al jaren over het Apple-beleid.

Twitter wil de komende jaren meer geld verdienen met het Twitter Blue-abonnement, waardoor de dienst meer omzet moet afdragen aan Apple als gebruikers zo'n abonnement direct in de iOS-app afsluiten.

Musk belt boos met bedrijven

Sinds de overname door Musk zijn veel grote bedrijven gestopt met adverteren op Twitter, omdat ze vrezen dat hun reclames naast ongewenste uitingen komen te staan nu het platform minder streng modereert. Afgelopen weekend lekte uit dat Musk zelf boos heeft opgebeld naar topmensen van bedrijven die zijn gestopt met adverteren.

'Musk
Lees ook:
'Musk wil nog meer mensen ontslaan bij Twitter'

Het is Smart Home Week bij Bright: we praten je bij over smart home, testen nieuwe producten en bezoeken de slimste huizen van Nederland. Volg de smart home-video's op ons kanaal.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl