Ga naar de inhoud
Data opgedoken op hackforum

Meta krijgt 265 miljoen euro boete om lekken data Facebook-gebruikers

Beeld © Getty

De Ierse privacywaakhond DPC heeft Facebook-moederbedrijf Meta een boete opgelegd van 265 miljoen euro nadat gegevens van gebruikers op een hackersforum opdoken.

Dat maakte de DPC vandaag bekend. De boete is opgelegd nadat er in 2021 een grote dataset met persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers online was opgedoken. Daarmee overtrad Meta volgens de DPC de Europese privacywetgeving AVG. Voor het onderzoek werkte de instantie samen met privacywaakhonden in andere EU-lidstaten.

'Van openbare profielen'

Gegevens van meer dan 530 miljoen Facebook-gebruikers doken in april 2021 op een hackersforum op, waarbij onder meer telefoonnummers te koop werden aangeboden. Facebook reageerde destijds dat de data bij elkaar waren geschraapt van openbare profielen, het zogeheten scraping, en dat het daarom niet zou gaan om een datalek of een hack. Volgens het bedrijf hadden gebruikers de gegevens kunnen afschermen door de juiste profielinstellingen te gebruiken.

Bijna 1 miljard dollar aan boetes

Het is al de vierde boete die de Ierse datawaakhond oplegt aan een van Meta’s bedrijven. Zo legde de DPC in september Instagram nog een boete op van 405 miljoen euro, al wil Meta daartegen in beroep gaan. Het totaalbedrag aan boetes komt uit op bijna 1 miljard euro.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe functie WhatsApp: stuur berichten naar jezelf

Veel privacyzaken in Ierland

Volgens de AVG kunnen bedrijven worden onderzocht door de privacywaakhond van het land waar zij hun Europese hoofdkantoor hebben. Veel van de grote techbedrijven, waaronder ook Apple, Google en TikTok, zijn vanwege belastingredenen in Ierland gevestigd.

In totaal heeft de DPC nog veertig privacy-onderzoeken lopen naar techbedrijven.

'Meta
Lees ook:
'Meta ontsloeg medewerkers die hackers hielpen met kapen accounts'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl