Ga naar de inhoud
Oproer bij grote iPhone-fabriek

'Zes miljoen minder iPhones door onrust bij Chinese fabriek'

Foxconn-medewerker in een Chinese fabriek Beeld © VCG/Getty

Door de onrust bij de grootste iPhone-fabriek in het Chinese Zhengzhou kunnen er veel minder iPhones gemaakt worden. Er zouden 6 miljoen minder toestellen dan gepland worden geproduceerd.

Dat zeggen bronnen die bekend zijn met de productieproblemen tegen Bloomberg. De vraag is hoe snel de Taiwanese Apple-leverancier Foxconn, dat de fabriek exploiteert, medewerkers weer aan het werk kan krijgen na de gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen.

Als de Chinese lockdowns langer aanhouden, zou de productie nog lager kunnen uitvallen. Apple verwachtte eerder volgens Bloomberg een productie van 90 miljoen iPhones, maar stelde dat onlangs al bij naar 87 miljoen.

iPhone 14 Pro

In het Foxconn-complex bij Zhengzhou wordt de grote meerderheid van de iPhone 14 Pro- en Pro Max-toestellen in elkaar gezet. Dat zijn de populairste van de vier nieuwe iPhone-modellen, terwijl de verkoop van de twee reguliere iPhone 14's erg tegenvalt.

Zes
Lees ook
Zes miljoen inwoners mogen Chinese stad niet uit na protest bij iPhone-fabriek

Opstand personeel

De iPhone-fabriek in Zhengzhou kampt al weken met sluitingen en onrust onder het personeel. Duizenden medewerkers vluchtten in oktober vanwege aanhoudende voedseltekorten.

De nieuwe werknemers kwamen vervolgens in opstand tegen het schenden van loonafspraken en de coronamaatregelen. Medewerkers stormden vorige week de slaapzalen uit, waarna het tot confrontaties met bewakers van het complex kwam.

De plotselinge verlaging van een beloofde uitbetaling van 3000 yuan (ruim 400 euro) voor dertig dagen werk naar 30 yuan wekte ook grote woede. Foxconn bood later zijn excuses aan voor een 'technische fout' binnen zijn loonsystemen.

'Alleen
Lees ook:
'Alleen iPhone 15 Pro's krijgen snelle usb-c-aansluiting'

Bonussen om te blijven

Foxconn biedt werknemers in Zhengzhou intussen bonussen van 1800 dollar (omgerekend 1723 euro) om te blijven werken. Het Taiwanese bedrijf hoopt zo het personeelsniveau op peil te houden.

Op het complex in Zhengzhou werken en wonen normaal gesproken ruim 200.000 medewerkers. Na de protesten zouden meer dan 20.000 medewerkers zijn vertrokken.

Mogelijk grotere rol India

Apple is voor de assemblage van de iPhone en veel van zijn andere apparaten nu nog heel erg afhankelijk van China. Het bedrijf is wel bezig een deel van de productie te verplaatsen naar andere landen, met name India en Vietnam. Zo investeerde Foxconn onlangs miljarden in de bouw van nieuwe Indiase iPhone-fabrieken.

iPhone-verkoop
Lees ook:
iPhone-verkoop in China ingestort: 'Apple geen lichtpuntje meer'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl