Ga naar de inhoud
Nog sneller internetten

KPN toont '20 keer sneller internet' via glasvezel

KPN deed de snelheidstest vanochtend in Rotterdam. Beeld © KPN

Over een paar jaar wordt internet via glasvezel twintig keer sneller dan nu, verwacht KPN. De provider demonstreerde vandaag de 'internetsnelheid van de toekomst'.

KPN heeft vandaag met een snelheidstest laten zien dat het huidige glasvezelnetwerk geschikt is voor zeer hoge snelheden. Bij de test werd een up- en downloadsnelheid van bijna 20 gigabit per seconde gehaald, zo'n twintig keer sneller dan de huidige maximale internetsnelheid, 1 gigabit per seconde. De test werd gedaan in samenwerking met Nokia.

In 'de nabije toekomst' komen deze hogere internetsnelheden beschikbaar voor consumenten. "Binnenkort kun je een hele serie downloaden in drie seconden", aldus een woordvoerder bij de demonstratie.

Dierenkliniek

KPN deed de test met de hoge internetsnelheid in een dierenkliniek, omdat er in de dierengeneeskunde relatief veel data naar de cloud worden gestuurd. "Wij zouden nu al gebaat zijn hogere internetsnelheden. Denk bijvoorbeeld aan MRI-scans. Dit zijn zware bestanden, waar we graag een cloudoplossing voor zouden zien, zodat dierenartsen scans vanuit meerdere vestigingen kunnen beoordelen", aldus Mark Holtkamp van het Rotterdamse Caressa Dierenziekenhuis. "Dat zou ons nog efficiënter maken en ervoor zorgen dat de dieren en hun baasjes beter en nog sneller geholpen kunnen worden."

Minder energieverbruik

De snelheidstest werd gedaan over een standaard PON-glasvezelverbinding. Dat is een techniek waarbij de glasvezel in de meterkast via splitters naar de centrale loopt. "Bijkomende voordelen zijn dat het netwerk minder energie verbruikt en er minder straatmeubilair nodig is omdat de splitters veelal onder de grond worden weggewerkt. Het netwerk is met deze techniek bovendien op afstand bestuurbaar, waardoor er minder bezoek van monteurs nodig is", aldus KPN.

Volgens Babak Fouladi, lid van de Raad van Bestuur van KPN, toont de demonstratie aan 'dat zeer hoge snelheden van vitaal belang zijn voor de digitale toekomst van Nederland'.

Uitrol glasvezel

KPN is al jaren bezig met de uitrol van glasvezel ter vervanging van het kopernetwerk. Samen met Glaspoort, het gezamenlijke glasvezelbedrijf van KPN en pensioenfonds ABP, is nu in 46 procent van het land glasvezel aangelegd. Ook concurrenten als Delta Fiber en Open Dutch Fiber leggen glasvezel aan.

Nederland telde in het tweede kwartaal in totaal 5 miljoen glasvezelaansluitingen, waarvan er 2,3 miljoen in gebruik waren. In 2026 willen KPN en Glaspoort 80 procent van de Nederlandse huishoudens hebben aangesloten op glasvezel. Andere providers kunnen toegang krijgen tot de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort om hun eigen internetdiensten aan te bieden.

Ongelijkmatig verdeeld over het land 

Onlangs constateerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de beschikbaarheid van glasvezel ongelijkmatig over het land verdeeld is. Onder andere in de Randstad en in relatief dunbevolkte gebieden in Zeeland, Groningen en Limburg loopt de glasvezeluitrol nog achter.  

Lagere
Lees ook
Lagere KPN-tarieven glasvezel schelen consument 230 miljoen euro per jaar