Ga naar de inhoud
Twitter onder Musk

Twitter trekt nieuw, grijs vinkje na drie uur alweer terug

Het grijze vinkje: de meest kortstondige nieuwe Twitter-functie ooit. Beeld © Twitter

Twitter kwam vandaag met een tweede vinkje, waaraan gebruikers konden zien of een account echt of nep was. Maar na wat hilariteit om de ontstane onduidelijkheid, trok topman Elon Musk het idee alweer terug.

Het blauwe vinkje op Twitter betekende tot nu toe dat het account geverifieerd was. Een afdeling bij Twitter verifieerde dan de identiteit van het account: is het echt die politicus, die journalist of dat bedrijf? Binnenkort betekent dat blauwe vinkje echter wat anders: dat degene met dat vinkje betaalt voor een Twitter Blue-abonnement.

Om te zorgen dat echte accounts toch nog te onderscheiden waren van nep-accounts, kwam Twitter vandaag met een tweede vinkje, legt Esther Crawford van Twitter uit. Het was een grijs vinkje met de term 'Official' ernaast. In principe nam dat grijze vinkje dus de taak van het huidige blauwe vinkje over.

'Musk
Lees ook:
'Musk overweegt Twitter achter betaalmuur te zetten'

Na drie uur alweer weg

De nieuwe functie was van korte duur. Nadat tal van accounts van merken, bedrijven en publieke figuren vanmiddag zo'n grijs vinkje kregen, trok Musk de stekker er na een paar uur weer uit. "Twitter zal de komende maanden een hoop domme dingen doen. We houden wat werkt en veranderen wat niet werkt", aldus de miljardair.

"Blauwe vinkjes zullen de grote gelijkmaker worden", aldus Musk. Het is niet duidelijk hoe Twitter nu het onderscheid tussen geverifieerde accounts en betalende gebruikers wil gaan aanmerken. Zo'n onderscheid is belangrijk, mede omdat anders iedereen bijvoorbeeld een overheidsinstantie zou kunnen imiteren, of een groot merk. En die merken zijn als adverteerder voorlopig van groot belang voor de inkomsten van Twitter.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl