Ga naar de inhoud
Bright Review

Eerste indruk: Apple TV 4K (2022)

De nieuwe Apple TV naast de HomePod-speaker.

Apple heeft zijn mediastreamdoosje een update gegeven. De beste nieuwe feature? De Apple TV 4K is goedkoper geworden.

Vrijwel elk product dat Apple verkoopt, is recent in prijs gestegen. Bij de iPhone 14-serie en de nieuwe iPads gaat dat om flinke bedragen tussen de 100 en 250 euro. De nieuwe, derde generatie Apple TV 4K is daarop de uitzondering. Die is 30 euro goedkoper geworden. En heeft in zijn goedkoopste uitvoering meer opslag gekregen. Kom daar nog maar eens om.

Het gaat voor alle duidelijkheid om Apple's mediadoosje om films, series en games van je computer, smartphone of tablet, en via apps van internet naar je tv te streamen. Er bestaat namelijk ook een Apple TV-app, gemaakt voor tvOS op Apple TV-doosjes. (Je vindt die app ook op iPhone, iPads en Macs.) In die app vind je Apple's eigen streamingdienst Apple TV+ maar hij fungeert ook als startscherm voor content van andere diensten, zoals HBO Max, Amazon Prime Video, Viaplay en het net gelanceerde SkyShowtime. Niet alle diensten werken daar aan mee. Zo heeft Netflix wel een app voor tvOS op Apple TV-doosjes, maar doet niet mee aan de Apple TV-app.

A15-chip

De derde generatie Apple TV 4K volgt opvallend snel op de vorige die in 2021 verscheen. Tussen de eerste uit 2017 en de tweede generatie zat liefst vier jaar. Naar de reden laat zich raden. Wordt Apple de concurrentie door doosjes en sticks als de Google Chromecast te hevig? Raakte de A12-chip op die in de vorige Apple TV 4K zat? Wilde Apple zijn doosje aantrekkelijker maken voor Samsung-televisies die Dolby Vision niet ondersteunen maar HDR10+ wel? Het zal vast een combinatie van factoren zijn.

Heel groot is de update in elk geval niet. Het design is onveranderd maar iets compacter geworden. Binnenin is de A12-chip ingeruild voor de A15. Dat maakt alles sneller, al heb ik nog nooit traagheid ervaren op een Apple TV-doosje. De betere en energiezuinigere chip zorgt er wel voor dat het nieuwe doosje geen interne ventilator meer nodig heeft. Dat maakt het apparaatje nog stiller, al heb ik nooit herrie ervaren met een Apple TV-doosje.

Met of zonder Ethernet-poort

De installatie is een eitje, met een iPhone erbij helemaal, want dan zet je al je accountgegevens en instellingen eenvoudig over op de Apple TV 4K. Let er wel op welke Apple TV 4K je koopt. Er is een versie met alleen WiFi-ondersteuning en een versie met achterop een additionele Ethernet-poort. De eerste beschikt over 64 GB opslag en kost 169 euro, de tweede telt 128 GB en kost 189 euro.

Voor die twee tientjes verschil zou ik altijd die met Ethernet erbij kiezen. Dan ben je nog steeds goedkoper uit dan de vorige versie, die bij 199 euro begon en 32 GB opslag had. De oudere Apple TV HD, zonder ondersteuning voor 4K-beeld, wordt niet meer verkocht.

Siri Remote

De afstandsbediening van de Apple TV 4K, de zogeheten Siri Remote, is onveranderd ten opzichte van de vorige versie. Op de oplaadaansluiting na: Lightning is ingeruild voor usb-c. Alleen iPhones en enkele accessoires zoals AirPods gebruiken nog Lightning, maar zal ook daar uitgefaseerd worden.

Het enige wat nog ontbreekt aan de afstandsbediening is een U1-chip. Als je de remote wel eens kwijt bent in huis, dan had je 'm met zo'n chip en de Zoek Mijn-app snel terug kunnen vinden. Afijn, er moet ook een reden overblijven voor een volgende upgrade. Best kans dat dat een Apple TV 8K wordt tegen die tijd.

Kopen of niet?

Heb je al een eerste of tweede generatie Apple TV 4K? Dan zou ik niet naar de winkel rennen. Gebruik je nog een Apple TV HD of ouder en heb je inmiddels een 4K-televisie? Dan kan ik 'm van harte aanbevelen. Ik kijk vaker tv via de Apple TV 4K dan naar reguliere televisie.

Zit je niet in het Apple-kamp en gebruik je bijvoorbeeld een Android-smartphone? Dan zou ik een Chromecast met Google TV kiezen, dan ben je bovendien nog goedkoper uit.

Erwin van der Zande, Bright

Apple
In onze koopgids Bright Stuff:
Apple iPhone 14 Pro
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter