Ga naar de inhoud
Twitter onder Musk

Musk: gebruikers Twitter kunnen berichtjes straks leeftijdsgrens meegeven

Elon Musk Beeld © ANP / ZUMA Press Wire

Gebruikers van Twitter krijgen de mogelijkheid een leeftijdsbegrenzing mee te geven aan hun tweets. Dat zegt Elon Musk, die gisteren het roer bij Twitter overnam nadat hij het bedrijf had gekocht.

Gebruikers kunnen aan de hand van zo'n 'rating' straks ook kiezen welk soort tweets ze zelf willen inzien. Musk vergelijkt het met de rating van een film: sommige zijn geschikt voor volwassenen, andere kunnen ook door kinderen vanaf bijvoorbeeld 7 jaar worden bekeken:

"De rating van de tweet zelf kan worden gekozen en vervolgens worden aangepast door feedback van gebruikers", zegt Musk dus. Gisteren kondigde de rijkste man ter wereld ook al aan dat Twitter een adviesraad krijgt die beslissingen neemt over de inhoud van tweets en blokkades van accounts.

Terugkeer Trump

Musk wil van Twitter een bastion voor de vrijheid van meningsuiting maken, een vrijplaats voor ook onwelgevallige meningen. Hij heeft onder meer gezinspeeld op de terugkeer van de van Twitter verbannen Donald Trump. 

Experts
Lees ook:
Experts houden hart vast na overname Twitter: 'Musk kan belofte niet waarmaken'

Direct nadat de overname van Twitter ter waarde van 44 miljard dollar rond was, waren er al mensen die wilden uitzoeken hoever ze voortaan met hun tweets kunnen gaan zonder dat die verwijderd worden. Zo kwam een Amerikaanse pro-Trump-activist uit Tennessee met een tweet die kwetsend was voor transgenders en schreef daarbij: "Just testing the new Twitter out" ('Gewoon even het nieuwe Twitter uitproberen'). 

Richtlijnen tegen haatberichten

Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) heeft Musk al gewaarschuwd dat de miljardair zich niet te veel illusies moet maken met zijn plannen voor het vrije woord. Hij wees erop dat het platform moet blijven voldoen aan Europese richtlijnen die internetgebruikers bijvoorbeeld moet beschermen tegen haatberichten en schendingen van hun privacy.

Ramp
Lees ook:
Ramp voor de mensheid of vogel bevrijd? Twitteraars reageren op overname Musk