Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Tesla verlaagt prijzen door hevige concurrentie Chinese merken

Tesla Beeld © Getty

Tesla verlaagt de prijzen van zijn auto's in China noodgedwongen vanwege de toenemende concurrentie door Chinese automerken.

Tesla heeft zijn prijzen in China met zo'n 5 procent verlaagd. De prijsverlagingen gelden voor onder andere de Model 3 en de Model Y.

China is een van de belangrijkste markten voor Tesla, maar het Amerikaanse bedrijf krijgt er steeds meer last van Chinese fabrikanten van elektrische auto's, zoals BYD, Nio en Xpeng. Zo verkocht BYD vorige maand in China een recordaantal auto's van ruim 200.000 exemplaren.  

'Klap uitdelen aan rivalen'

Chinese merken waren in de eerste zeven maanden goed voor 80 procent van de verkopen van elektrische auto's in de thuismarkt. "De concurrentie onder fabrikanten van elektrische auto's is dit jaar zeer hevig. Daarom heeft Tesla besloten om met deze prijsverlaging een klap uit te delen aan zijn concurrenten", zegt analist Yale Zhang van Autoforesight tegen Bloomberg.

Grote
Lees ook
Grote iPhone-maker wil 'auto's voor Tesla gaan produceren'

Fabriek in Shanghai

Eerder dit jaar voerde Tesla nog meerdere prijsverhogingen door. Het bedrijf heeft onlangs de productiecapaciteit van zijn fabriek in Shanghai uitgebreid. Daar kunnen nu per jaar ongeveer 1 miljoen Tesla's van de band rollen.

Volgens analist Wang Hanyang van 86Research is het logisch dat Tesla de prijzen terugschroeft. "Het aantal bestellingen van de Model 3 en Model Y zijn minder dan de uitgebreide productiecapaciteit, zoals is te zien aan de kortere wachttijd voor de auto's. Tesla moet meer bestellingen binnenhalen door de prijzen te verlagen."

'Tesla
Lees ook
'Tesla stelt productie nieuwe accu's in Berlijn uit tot 2024'

Meer Chinese merken komen naar EU

Op de Europese markt zijn ook steeds meer Chinese automerken actief. Zo zijn de elektrische auto's van Nio sinds deze maand ook in Nederland te koop. Eerder brachten de Chinese merken Aiways, Xpeng en MG ook al EV's in Nederland uit. Binnenkort introduceert ook BYD personenauto's in ons land.

De komende jaren verschijnen er nog meer EV's van Chinese makelij. Zo ontwikkelt bijvoorbeeld de Chinese techreus Xiaomi een eigen elektrische zelfrijdende auto.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl