Ga naar de inhoud
Elektrisch vervoer

Amazon investeert 1 miljard in elektrische bestelbusjes in Europa

Elektrische bezorgbus van Amazon

Amazon trekt minstens 1 miljard euro uit om zijn Europese transportvloot te elektrificeren. Zo wil Amazon in 2025 ruim 10.000 elektrische bestelbusjes in Europa hebben. Ook gaat het bedrijf elektrische vrachtwagens gebruiken.

Amazon maakte de plannen vanochtend bekend. Momenteel gebruikt Amazon zo'n drieduizend elektrische busjes voor bezorgingen, waaronder in Nederland. Amazon bestelde eerder al 100.000 elektrische bestelbusjes bij de fabrikant van elektrische voertuigen Rivian, waarvan Amazon 18 procent van de aandelen heeft.

Het bedrijf wil de komende jaren ook meer dan 1500 elektrische vrachtwagens kopen voor gebruik in Europa. Welk bedrijf de elektrische trucks gaat leveren, is nog niet bekendgemaakt.

Laadpalen

Daarnaast gaat Amazon ook investeren in infrastructuur voor elektrisch rijden, door duizenden oplaadpunten in Europa te plaatsen. Ook gaat het honderden speciale snelladers bouwen, waarmee de elektrische vrachtwagens in 2 uur moeten zijn op te laden.

Mercedes
Lees ook:
Mercedes en Rivian gaan samen elektrische busjes maken

Elektrische fietsen

Verder zal het bedrijf geld steken in 'micro mobility centers' in Europese steden. Het is de bedoeling dat deze kleine distributiecentra worden verdubbeld in aantal. Nu heeft Amazon in meer dan twintig steden van die centra. Vanuit die locaties kunnen bestellingen geleverd worden met elektrische fietsen of door bezorgers te voet.

De centra zorgen er volgens het bedrijf voor dat er minder bestelauto's de weg op hoeven, 'wat de verkeersopstoppingen in stadscentra vermindert en de luchtkwaliteit verbetert'.

Amazon wil met de stappen de uitstoot verlagen. Het bedrijf heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn. "De inzet van elektrische bestelwagens, elektrische vrachtwagens en e-bikes zal ons helpen om verder af te stappen van fossiele brandstoffen", aldus Amazon-ceo Andy Jassy. 

Tesla
Lees ook
Tesla start met productie elektrische vrachtwagen

Getest: het elektrische Volkswagen-busje

05:44
Bright op Banden

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook