Ga naar de inhoud
Meer controle over algoritmes

Facebook geeft gebruikers keuze: meer of minder van dit soort berichten?

Deze knoppen ga je regelmatig zien op je Facebook Feed. Beeld © Meta

Facebook laat gebruikers voortaan stemmen op berichten die voorbijkomen in hun nieuwsfeed: willen zij meer of juist minder van dat soort berichten zien?

De Facebook Feed wordt door een algoritme ingericht. Welke berichten je als gebruiker ziet, hangt af van een enorme lijst aan factoren: wie je volgt, wat je liket, waar je op klikt, waar je op reageert en nog veel meer. Je beïnvloedt dat algoritme voornamelijk onbewust. Facebook heeft zijn algoritme per vandaag slimmer en 'responsiever' gemaakt met kunstmatige intelligentie.

Het bedrijf geeft gebruikers voortaan ook de kans om het algoritme actief en bewust bij te sturen. Dat gebeurt met een simpele vraag: 'Wil je meer of minder van dit soort berichten in je Feed zien?', met daaronder knoppen met 'Toon meer' en 'Toon minder'.

Facebook
Lees ook:
Facebook aangeklaagd voor 'volgen van iPhone-gebruikers'

Straks bij elk bericht mogelijk

In eerste instantie gaat Facebook die vraag periodiek stellen. Later kunnen gebruikers bij elk bericht op de Feed zelf aangeven of ze zulke berichten vaker of minder vaak willen zien, door te drukken op het drie-puntjes-menu rechtsboven op elk bericht. De vraag wordt alleen gesteld bij berichten van mensen en groepen die door de gebruiker worden gevolgd.

Gebruikers kunnen de verdeling van berichten op hun feed ook verder aanpassen in de instellingen van Facebook, onder het kopje 'Feed voorkeuren'. Standaard worden berichten van vrienden en familie, groepen en publieke figuren en pagina's standaard een 'normale' hoeveelheid getoond. Die drie categorieën kunnen nu allemaal los van elkaar vaker of juist minder vaak worden getoond.

Bright op Banden

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook