Ga naar de inhoud
YouTube Premium

'YouTube wil gebruikers laten betalen voor kijken in 4K'

YouTube Beeld © Getty

YouTube is begonnen met gebruikers die video's in 4K willen kijken te verplichten een YouTube Premium-abonnement te nemen. Ze moeten daardoor betalen als ze video's in de hoogste beeldkwaliteit willen zien.

YouTube-gebruikers meldden de afgelopen dagen op Twitter en Reddit dat de app hen vraagt een abonnement op YouTube Premium te nemen als ze video's in de 4K-resolutie willen bekijken. Gebruikers die onder het nieuwe beleid vallen zien bij de resolutie-optie 4K, door YouTube ook 2160P genoemd, het woord 'Premium' staan met daarbij 'klik om te upgraden'. 

YouTube zegt dat het gaat om een test, waarbij het wil bepalen welke features de meeste voorkeuren hebben onder Premium-leden en niet-abonnees. 

De videodienst ondersteunt 4K-beelden sinds 2010 en in 2015 volgde ondersteuning van de nog hogere 8K-resolutie.

'YouTube
Lees ook:
'YouTube gaat abonnementen andere videodiensten verkopen'

50 miljoen abonnees

YouTube Premium is een abonnement waarbij gebruikers video's zonder reclames kunnen kijken. Ook kunnen ze video's op de achtergrond afspelen, picture-in-picture kijken en krijgen ze toegang tot Google's muziekdienst.

De prijzen van YouTube Premium verschillen per land. Momenteel kost het abonnement in Nederland 12 euro per maand. Er is ook een Lite-abonnement dat alleen reclamevrij kijken biedt voor 7 euro per maand.

Volgens Google heeft YouTube Premium, inclusief de muziekdienst, meer dan 50 miljoen abonnees. Het abonnee-aantal blijft daarmee ver achter bij Netflix (221 miljoen) en Spotify (188 miljoen).

Picture-in-picture-functie
Lees ook
Picture-in-picture-functie YouTube alleen nog voor betalende gebruikers
Bright op Banden

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook