Ga naar de inhoud
Massaal gedownloade series

'Game of Thrones-vervolg onder illegale downloaders veel populairder dan Lord of the Rings-serie'

Galadriel (Rings of Power) en Rhaenyra (House of the Dragon). Beeld © Amazon/HBO

De nieuwe Game of Thrones-serie House of the Dragon is onder illegale downloaders veel populairder dan de grote concurrent Lord of the Rings: Rings of Power. De populariteit van Bittorrent-downloads geldt als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van series.

House of the Dragon werd de afgelopen twee weken ruim 9 miljoen keer illegaal gedownload via bittorrent. Dat berekende TorrentFreak. Op de piekdagen na de uitzending werden de 1,4 miljoen downloads gehaald. Rings of Power kwam in dezelfde twee weken op een totaal van 5 miljoen downloads, met veel kleinere pieken van hooguit 650.000 illegale downloads per dag.

De illegale prestaties van Rings of Power zijn daarmee volgens TorrentFreak vrij gemiddeld. House of the Dragon is opvallender, en was tijdens piekdagen goed voor 10 procent van alle illegale bittorrent-downloads van films en series. Dat is volgens TorrentFreak een statistiek die al een tijdje niet te zien was.

'Game
Lees ook:
'Game of Thrones 54 miljoen keer illegaal gedownload in 24 uur'

Game of Thrones recordhouder

Tijdens zijn hoogtijdagen verbrak Game of Thrones veel records op het gebied van illegaal downloaden. Het laatste seizoen werd bij de start bijvoorbeeld 54 miljoen keer illegaal gedownload in 24 uur. Kijkcijfers worden door de bedrijven zelf (nog) niet gedeeld, maar de populariteit van illegale downloads via bittorrent zijn vaak een goede graadmeter.

In de afgelopen jaren zijn veel mediabedrijven echter streamingdiensten buiten de VS gestart. De illegale populariteit van Game of Thrones werd ook jarenlang toegeschreven aan de slechte verkrijgbaarheid van de serie. Tijdens de eerste seizoenen was HBO in Nederland helemaal niet legaal te zien, daarna alleen voor Ziggo-klanten met een aanvullend zenderpakket. Inmiddels zijn echter bijna alle streamingdiensten ook buiten de VS te krijgen, waardoor de populariteit van illegaal downloaden daalt.

Amazon
Lees ook:
Amazon Prime vertraagt reviews met drie dagen bij Rings of Power

Fantasy-strijd

Twee van de grootste en duurste tv-series ooit gingen vlak na elkaar in première. House of the Dragon van HBO Max draait sinds 21 augustus, Rings of Power van Amazon Prime Video is sinds 1 september te zien.

De Lord of the Rings-serie van Amazon geldt als de duurste tv-serie ooit gemaakt. Critici zijn overwegend positief over de serie, een groep fans van schrijver Tolkien is minder enthousiast. Met een negatief offensief proberen zij de online-scores van de serie omlaag te halen, waardoor Amazon al stappen heeft ondernomen.

Netflix
Lees ook:
Netflix opent eigen gamestudio onder leiding van oud-Zynga-topman
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl