Spionagesoftware

Man bespioneerde ex met software: 80 uur taakstraf

23 september 2022 17:34 Aangepast: 23 september 2022 21:25
Beeld © Getty

Een man die zijn ex-partner met behulp van spyware heeft bespioneerd is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur.

De man deed zijn ex-partner in 2020 een Macbook Pro cadeau, maar had daar stiekem spyware op gezet. Daarmee had hij toegang tot de webcam en de microfoon van de laptop. Ook kon hij alle toetsaanslagen zien en kon hij bij alle bestanden bekijken.

De vrouw ontdekte de spyware een paar maanden later. De spionagesoftware zou toen al 65 gigabyte aan gegevens hebben doorgestuurd naar de man.   

De rechtbank legde de man een taakstraf van 80 uur op. "Hij heeft een ernstige en ontoelaatbare inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. Bovendien heeft deze inbreuk over een lange periode plaatsgevonden", aldus de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Amerikaans bedrijf wilde maker omstreden Pegasus-spyware kopen'

Stalkerware

Uit onderzoek bleek dat de man 91 keer op het dashboard van de spyware had ingelogd. Hij verklaarde dat hij zijn ex-partner wilde controleren. Volgens zijn advocaat was een straf niet nodig omdat het zou gaan om 'gedragingen die alleen in de (toxische) relatie tussen verdachte en het slachtoffer bestonden'. 

Het vonnis vermeldt niet welke software is gebruikt. Het gaat mogelijk om commerciële stalkerware, betaalde software waarmee gebruikers van smartphones en computers zijn te bespioneren. Volgens Interpol en securitybedrijven nam het gebruik van stalkerware fors toe tijdens de coronapandemie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google: iPhones en Android-telefoons gehackt met Italiaanse spyware

Bright op Banden

Nieuw op tv: Bright op Banden

In Bright op Banden zie je stekkerauto's, e-bikes en andere elektrische voertuigen. Elke week op RTL Z, RTL 7 en Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van