Ga naar de inhoud
Windows 11

Microsoft heeft eerste grote update voor Windows 11 uitgebracht

Windows 11 Beeld © Microsoft

Microsoft is gestart met de uitrol van de eerste grote update van Windows 11. Versie 22H2 is nu te downloaden en te installeren. De update bevat vooral veel kleine verbeteringen.

Microsoft heeft dinsdagavond de 22H2-update van Windows 11 officieel uitgebracht. Gebruikers met geschikte apparaten kunnen de update vinden via de Windows Update-instellingen door te klikken op 'Controleren op updates'.  

Microsoft noemt het een 'gefaseerde uitrol', waarbij gebruikers de update krijgen aangeboden als blijkt dat hun apparaat daarvoor gereed is. Het bedrijf zegt uit voorzorg 'signalen in de gaten te houden' over mogelijke problemen die gebruikers tijdens en na de installatie ondervinden. 

Taakbalk

Microsoft heeft met deze update allerlei aanpassingen in de taakbalk gedaan. Zo zijn apps te openen door ze naar de taakbalk te slepen. Ook worden apps in een los 'overloopmenu' gezet als er geen ruimte meer is voor een icoon op de taakbalk. Bovendien kunnen gebruikers van Microsoft Teams rechtstreeks vanuit de taakbalk hun venster delen en hun microfoon dempen. Verder zijn er enkele nieuwe instellingen om het startmenu aan te passen.

Op de nieuwe taakbalk en het nieuwe startmenu kwam van een deel van de gebruikers kritiek toen Windows 11 vorig jaar verscheen. De taakbalk is nog altijd niet verticaal aan de linker- of rechterkant van het scherm te plaatsen.

Windows
Lees ook:
Windows 11 is verschenen: 11 vragen en antwoorden

Focus-modus

De update breidt de Focus-functie uit, die gebruikers moet helpen om minder afgeleid te zijn, zodat ze zich beter concentreren op hun taak. In die modus knipperen de app-iconen in de taakbalk bijvoorbeeld niet meer bij notificaties. Focus is ook onderdeel van de de Klok-app, waardoor een timer wordt gestart om gebruikers te helpen te focussen. 

Verbeteringen bij videobellen

Verder zijn er nieuwe camera- en geluidseffecten, waardoor gebruikers er tijdens videovergaderingen beter moeten uitzien en beter moeten klinken. Zo filtert de functie Voice Focus achtergrondgeluiden met behulp van kunstmatige intelligentie en is er een functie die 'helpt om oogcontact te houden' met de gesprekspartners tijdens het videobellen.

Windows 11 kan alle audio automatisch van ondertiteling voorzien en het automatisch voorlezen van webpagina's klinkt volgens Microsoft voortaan een 'stuk prettiger en realistischer'.

Microsoft
Lees ook:
Microsoft Outlook toont meer reclames in mobiele apps

Android-apps

In de Microsoft Store wordt de ondersteuning van Android-apps, via een samenwerking met Amazon, uitgebreid naar 31 landen. Het is nog niet duidelijk of dat ook in Nederland gebeurt. Via de Amazon Appstore kunnen Windows 11-gebruikers meer dan 20.000 Android-apps en -games installeren.

Gebruikers die nog Windows 10 hebben kunnen met een speciale app controleren of huidige computer geschikt is voor de upgrade naar Windows 11. Computers van pakweg de laatste vier jaar zijn sowieso geschikt voor Windows 11. Veel oudere computers kunnen Windows 11 ook installeren, maar zouden volgens Microsoft dan vaker kunnen crashen. Die computers hebben de update vorig jaar niet automatisch aangeboden gekregen.

WhatsApp
Lees ook
WhatsApp voor Windows werkt nu ook zonder gekoppelde smartphone

Intel slaat terug met nieuwe chips in deze prachtige laptops

14:01
Bright op Banden

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook