Ga naar de inhoud
Smart Home

Slimme lampen WiZ detecteren gebruikers via verstoringen in wifi-signaal

De lampen gaan aan bij mensen, niet bij dieren. Beeld © WiZ

De slimme lampen van Philips Hue-broertje WiZ gaan voortaan automatisch aan en uit als gebruikers de ruimte betreden of verlaten – zonder dat daarbij extra apparatuur nodig is.

WiZ is sinds 2019 onderdeel van Philips Hue-maker Signify, maar het merk vaart zijn eigen koers. Dat blijkt ook nu weer, met de nieuwste functie van de WiZ-lampen. De functie SpaceSense kan de slimme verlichting van WiZ automatisch aan- en uitschakelen.

Bij slimme lampen van Hue en bijvoorbeeld IKEA is voor die functie een losse bewegingsdetector op batterijen nodig. WiZ-lampen kunnen het helemaal zelf, na een software-update.

Veranderingen in wifi-signaal

SpaceSense werkt door veranderingen in de wifi-signalen in een ruimte te detecteren. Als mensen door de ruimte lopen, worden die signalen verstoord, 'als rimpels in een zwembad', legt WiZ uit. Het enige dat gebruikers nodig hebben, zijn twee WiZ-lampen van september 2021 of nieuwer.

De
Lees ook:
De nieuwe Philips Hue-peertjes mogen gezien worden

Nieuwe app eind deze maand

Via de nieuwe WiZ-app V2 kunnen gebruikers SpaceSense vervolgens instellen. Daarbij kan ook de gevoeligheid worden ingesteld, zodat bijvoorbeeld huisdieren de verlichting niet automatisch aan laten gaan. Op termijn zal SpaceSense ook worden toegevoegd aan WiZ-lampen die alleen een bluetooth-verbinding hebben.

WiZ brengt die V2-versie van zijn app eind september uit voor Android en iOS. De huidige versie van de WiZ-app blijft dan ook nog beschikbaar, zodat gebruikers zelf op hun gemak kunnen overstappen. De nieuwe app laat gebruikers straks ook sneller scènes schakelen op hun lampen.

IKEA
Lees ook:
IKEA komt met handigere gateway voor smart home

Tips: starten met een smart home

09:48
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl