Elektrische fietsen

NS start eind deze maand met verhuur elektrische OV-fiets

15 september 2022 21:27 Aangepast: 15 september 2022 21:36

Bij de NS zijn vanaf eind deze maand ook elektrische OV-fietsen te huur. Het gaat om een proef van een jaar met 30 e-bikes bij vier stations. Het bedrijf wil kijken of e-bikes 'een waardevolle toevoeging' op de normale OV-fietsen kunnen zijn.

De OV-ebikes worden vanaf 30 september aangeboden op station Driebergen-Zeist en in de weken daarna volgen 'nog drie andere stations', meldt de NS. 

"Met de OV-ebike willen we het ook voor reizigers die vanaf het station iets verder moeten reizen nog makkelijker maken om voor het laatste gedeelte van de reis de fiets te pakken", zei Marise Bezema, hoofd diensten bij de NS, eerder dit jaar.

10 euro per dag

Het huren van een OV-ebike kost 10 euro per dag. Na drie dagen komt daar per dag 5 euro toeslag bij. Bij een normale OV-fiets is het dagtarief 4,15 euro. 

De actieradius van de e-bike in de ecostand is 110 kilometer. In de normale stand is 70 kilometer elektrische ondersteuning mogelijk op een volle accu en in de hoogste stand is het bereik 50 kilometer.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Deze strakke Nederlandse e-bike biedt waar voor je geld

Zelf accu opladen mag niet

Bij het huren van een OV-ebike is de accu volgens de NS altijd 'volledig opgeladen'. Huurders mogen de fietsaccu niet zelf opladen.

Het inleveren van de e-bike op een andere dan de oorspronkelijke huurlocatie is niet mogelijk. Bij normale ov-fietsen kan dat wel, maar betalen gebruikers daarvoor een toeslag van 10 euro. Klanten die de e-bike niet inleveren na een huur van drie weken moeten 1750 euro betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Deze krachtige e-bikes worden ook door soldaten gebruikt

GPS-tracker en privacy

Diefstal van de e-bikes is een risico en daarom worden ze uitgerust met een gps-tracker. Bij vermissing of diefstal kan de fiets daarmee teruggevonden worden. Ook zegt de NS als onderdeel van de proef het 'gebruik, reisafstanden en snelheid in kaart te brengen'. 

Vanwege privacyzorgen worden de persoonsgegevens gescheiden van de locatiegegevens. Daardoor weet de leverancier van de OV-ebikes waar de e-bike is, maar niet wie de huurder is. En de NS weet wie er op de e-bike zit, maar niet de locatie.  

Momenteel verhuurt de NS in totaal bijna 22 duizend OV-fietsen op 300 locaties. Voor het huren is een persoonlijke OV-chipkaart nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Getest: biedt deze Gazelle e-bike het beste van twee werelden?

Bright op Banden

Nieuw op tv: Bright op Banden

In Bright op Banden zie je stekkerauto's, e-bikes en andere elektrische voertuigen. Elke week op RTL Z, RTL 7 en Videoland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van