Ga naar de inhoud
Op ruim 8 kilometer hoogte

Blue Origin-raket crasht in Texas (zonder mensen aan boord)

De capsule, waar geen mensen in zaten, landde dankzij parachutes veilig op aarde. Beeld © ANP / Blue Origin / AP

De 23ste lancering van een Blue Origin-raket ging gisteren in Texas niet volgens plan. Op ruim 8 kilometer hoogte vloog de raket in brand. De capsule, waar dit keer geen mensen in zaten maar onderzoeksapparatuur in werd vervoerd, koppelde los en landde even later dankzij parachutes.

Tijdens eerder ruimtevluchten die door het bedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos werden uitgevoerd, zaten wel mensen aan boord. Zo vloog Bezos vorig jaar zelf mee met de eerste vlucht en werd Star Trek-acteur William Shatner als 90-jarige vorig najaar de oudste persoon ooit die in de ruimte is geweest.

'Een abnormaliteit'

De lancering ging gisteren mis toen er 1 minuut en 4 seconden na de lancering van de raket vlammen uit de zogenoemde New Shepard-booster kwamen. Dat gebeurde op het moment toen de grootste krachten op de raket inwerkten. De vlammen zijn goed te zien op de livestream die Blue Origin zelf uitzond:

"Het lijkt erop dat we tijdens de lancering te maken hebben met een abnormaliteit", zei topvrouw Erika Wagner tijdens de livestream. "Maar u kunt zien hoe onze veiligheidssystemen in werking treden om de lading veilig te houden."

De capsule, met aan boord onderzoeksapparatuur van universiteiten en ruimtevaartorganisatie NASA, landde ogenschijnlijk probleemloos in de buurt van de lanceringsplaats. De apparatuur van 36 verschillende onderzoeksinstellingen was aan boord, meldde Blue Origin.

Ging 22 keer goed

De booster is verwoest en kan niet worden hergebruikt. Een oorzaak voor de problemen heeft Blue Origin nog niet bekendgemaakt. Het was de 23ste lancering van een Blue Origin-missie. De 22 voorgaande keren verliepen probleemloos. Vijf keer waren er mensen aan boord.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA doet onderzoek naar de mislukte ruimtevaarttocht. Tot die tijd worden alle raketten van dit type van Blue Origin aan de grond gehouden.

Bekijk ook: Bezos ging de ruimte in, maar wat hebben we aan ruimtetoerisme?

07:37
Komt ruimtetoerisme nu echt van de grond, vroegen we ons vorige zomer af toen de strijd tussen Bezos en miljardairs Elon Musk en Richard Branson losbarstte. Moeten we dat willen?