Ga naar de inhoud
iPhone 14

'Apple komt mogelijk dit jaar nog met abonnement op iPhone'

iPhone 13 Pro Beeld © Getty

Apple zou binnenkort willen komen met een hardware-abonnement op de iPhone. Abonnees zouden dan direct bij Apple een iPhone maandelijks kunnen aflossen.

Apple onthulde vorige week zijn nieuwe iPhone 14-lijn. Het zijn de duurste iPhones ooit: in Nederland begint zelfs het goedkoopste model met een adviesprijs boven de 1000 euro. Veel mensen spreiden die hoge prijs van smartphones door ze bij een abonnement van een telefoonprovider te nemen. Binnenkort komt daar waarschijnlijk een optie bij: Apple zou zelf ook werken aan een abonnementsmodel voor iPhones.

Mogelijk start de nieuwe dienst nog dit jaar, meldt de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg. Apple zou bij zijn abonnement nadrukkelijk niet de prijs van een iPhone in 12 of 24 delen laten aflossen. Het bedrag zou nog nader bepaald worden, maar de insteek zou zijn om klanten zo lang mogelijk vast te houden voor een vast bedrag per maand.

iOS
Lees ook:
iOS 16 verschenen: dit zijn de opvallende nieuwe functies

Altijd het nieuwste model

Apple zou abonnees mogelijk de kans willen geven om elk jaar te upgraden naar het nieuwste iPhone-model. Wellicht zou het abonnement ook van toepassing zijn op andere producten die Apple jaarlijks vernieuwt, zoals iPads en Apple Watches.

Voor het nieuwe hardware-abonnement zou Apple twee bestaande abonnementen uitbreiden en combineren. Ten eerste Apple One, momenteel een combinatie van iCloud, Apple Music, Apple TV+ en Apple Arcade. Ten tweede Apple Care, waarbij gebruikers tegen betaling extra ondersteuning en dekking voor defecten en ongelukken krijgen. Al die zaken zouden onder het nieuwe iPhone-abonnement waarschijnlijk ook inbegrepen zijn.

Volgens Gurman zou Apple het nieuwe abonnement mogelijk dus nog dit jaar en anders begin volgend jaar willen introduceren.

AppleCare+ met onbeperkte reparaties

Apple heeft vorige week ook de voorwaarden van zijn AppleCare+-abonnement uitgebreid. Voorheen konden abonnees tot twee keer per jaar voor een gereduceerd bedrag reparaties aan een gedekte iPhone laten uitvoeren met Apple Care+.

Nu is er geen bovengrens meer, en kunnen gebruikers onbeperkt bij Apple langs voor bijvoorbeeld een kapotgevallen scherm. Apple spreekt van een "onbeperkt aantal schadevoorvallen als gevolg van een ongelukje". Diefstal is nadrukkelijk uitgesloten van dekking onder AppleCare+.

Wel is er nog steeds sprake van eigen risico. Zo betalen AppleCare+-abonnees 29 euro voor een nieuw beeldscherm, zonder abonnement kost zo'n reparatie bij de nieuwe iPhone 14 Pro bijvoorbeeld 405 euro. De nieuwe regeling lijkt niet alleen te gelden voor iPhones, maar voor alle Apple-gadgets waar klanten AppleCare+ bij hebben genomen.

Eerste indruk: iPhone 14 en Apple Watch Ultra

07:20
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl