Ga naar de inhoud
Maanmissie Artemis

NASA doet zaterdag nieuwe poging om maanraket te lanceren

Beeld © NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil zaterdagavond zijn nieuwe maanraket lanceren. Maandag werd de lancering uitgesteld door technische problemen.

Zaterdagavond om 20.17 uur (Nederlandse tijd) begint een nieuw lanceervenster van twee uur, meldt NASA. De lancering vindt plaats vanaf het Kennedy Space Center in Florida.

Maandag werd de eerste poging gecanceld, nadat een van de vier motoren aan boord van de raket niet op de juiste temperatuur kwam. Ook ontdekten NASA-techneuten een waterstoflek, dat wel onder controle werd gebracht. De weersvoorspellingen voor zaterdag zijn gunstig. Er worden slechts een paar kleine regenbuien verwacht.

Krachtigste raket ooit

De nieuwe draagraket voor de Artemis-maanmissie, het Space Launch System (SLS), is de krachtigste raket ooit. Hij is 100 meter hoog en weegt inclusief brandstof 2,6 miljoen kilo. Bovenin zit het vaartuig dat naar de maan moet gaan: de Orion. Aan de ontwikkeling van de Orion werken ook de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA) en Canada (CSA) mee.

Maanmissie
Luister de Bright Podcast:
Maanmissie Artemis: 'Dit gaat veel nieuws opleveren'

Op z'n vroegst in 2025 mensen op de maan

De Verenigde Staten zijn al tientallen jaren bezig om terug te keren naar de maan. Tussen 1969 en 1972 liepen in totaal twaalf Amerikaanse astronauten daar rond. Dat waren allen blanke mannen. Op zijn vroegst in 2025 moeten de eerste mensen weer voet op de maan zetten. NASA wil dan dat ook vrouwen en mensen van kleur meegaan.

Bij volgende missies zitten de astronauten in het voorste deel van de Orion, dat in de VS is ontwikkeld en gebouwd. De achterkant komt uit Europa en zorgt onder andere voor stroom. Die wordt opgewerkt met vier zonnepanelen afkomstig van Airbus Nederland.

Zo gaan we na 50 jaar weer naar de maan

08:20